• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

'Acil eylem' sahtekârları

'Acil eylem' sahtekârları
İş Sağlığı Yasası'nda küçük işletmeler, apartmanlar gibi yerlere getirilen eylem planı için çantacılar türedi. Bakanlık önlem için taslakları kendi hazırladı.

Bazı hükümleri 31 Aralık 2012’de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda zorunlu hale getirilen ‘risk değerlendirmesi ve acil eylem planları’ yeni bir işkolu doğurdu. Küçük işletmeleri dolaşan bazı kişilerin gerekli olan değerlendirme ve acil eylem planları için “300-500 lira verin, formu dolduralım, müfettiş baskısından kurtaralım” dedikleri ortaya çıktı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer “Paranızı bu kişilere kaptırmayın” diye uyarıda bulunurken çözüm için çalışma başlattıklarını duyurdu. Özer “Biz küçük işletmeler için bu plan taslaklarını hazırlayıp internet sitemize koyacağız. Kuaförler, berberler, apartmanlar... Hepsini kapsayacak bizim çalışmamız. Böylece maliyetsiz olarak işletmeler bu planlara sahip olacak. 150 işkolu için çalışma yürüttük. Çok kısa süre içinde sonuçlanacak” dedi. 

Radikal ’in sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, 50’den az personeli olan işletmeler için işyeri risk değerlendirmesi ve acil kontrol planının 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle zorunlu olduğunu söyledi. Ancak bir işyerine müfettişlerin ilk gittiklerinde ilk aşamada ceza vermeyeceklerini, bunun yerine uyaracaklarını kaydeden Özer, “İkinci defa gidildiğinde halen risk değerlendirmesi yapılmamışsa cezai işlem yapılmak zorunda. O zaman 3234 TL para cezası gündeme gelir. Üçüncü defa denetime alındığında halen yapılmamışsa, işte o zaman durum fena olur” dedi. Özer, yayımlayacakları planların yüz binlerce işyeri için geçerli olacağını belirtirken “İşyerlerinin yüzde 75’i bu kapsama girecek” dedi.

İş sağlığı yasası ne getiriyor?
İş sağlığı ve güvenliği yasası hangi işlere ve işyerlerine uygulanacak?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, faaliyet konularına ve çalışan sayılarına bakılmaksızın kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanlarına uygulanacak. Ancak ev hizmetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri gibi yerlerde söz konusu kanun uygulanmayacak.

Yasanın yürürlük tarihi nedir?
2012’de kabul edilen yasanın bölümleri için farklı yürürlük tarihleri belirlendi. Ama önemli maddeler Ocak 2013’te yürürlüğe girdi.

İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdamı yasa ile zorunlu mu oldu?
Evet. Ancak bu zorunluluk için farklı yürürlük tarihleri belirlendi. Buna göre, çalışan sayısı az olan ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için bu yükümlülük 30 Haziran 2014’ten sonraya bırakılırken, yine çalışan sayısı az olan ve tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfında yer alan işyerleri için 30 Hazirah 2013 tarihi yürürlük tarihi belirlendi. 50’den fazla çalışanı olan işyerleri içinse söz konusu zorunluluk 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

İşyeri hekimi ve diğer zorunlu personeli çalıştırmayanlara uygulanacak cezalar neler?
İş güvenliği uzmanı zorunluluğuna uymamanın cezası tespit tarihinde 5000 TL. İşyeri hekimi için de aynı ceza söz konusu. Yardımcı sağlık personelinde ise rakam 2500 TL.

Risk denetimi konusunda yükümlülük ne zaman başlıyor?
Bu konudaki düzenleme 1 Ocak 2013 tarihiyle yürürlüğe girdi. Türkiye ’deki tüm işletmelerin yasaya göre, risk değerlendirmesi ve acil eylem planı yapması gerekiyor.

İş kazası ve meslek hastalıklarının kayıtları konusunda işverenin yükümlülüğü ne?
İşyerinde meydana gelen bütün iş kazaları kayıtlarının işveren tarafından tutulması, gerekli incelemelerin yapılarak işverence raporların düzenlenmesi gerekiyor.Yine işverence, işyerinde meydana gelmekle birlikte, yaralanma veya ölüme neden olmayan ancak işyeri ya da iş ekipmanının zarara uğramasına yol açan veya çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olan olayların incelenerek, bunlar ile ilgili raporların tanzim edilmesi de zorunluluk. İşveren, iş güvenliği ile ilgili tüm tedbirleri işyerinde almakla yükümlü. 

HACER BOYACIOĞLU - [email protected]

Radikal

Bu haber toplam 4732 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim