• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Acil servise para ödemeyin!

Acil servise para ödemeyin!
Kim ne derse desin. Sağlık Bakanlığı gerçekten güzel şeylere imza atıyor. Daha da güzel olmasını dileyerek başlayalım.

Kim ne derse desin. Sağlık Bakanlığı gerçekten güzel şeylere imza atıyor. Daha da güzel olmasını dileyerek başlayalım.

Diyelim bir sıkıntı yaşadınız, rahatsızlandınız veya bir kaza geçirdiniz. Böyle bir durumda en yakındaki sağlık kuruluşuna gidersiniz. Bu zamana kadar en büyük korku hastane kapılarından dönmek idi. İşte o devir bitti.

Acil bir durum var ise. ki acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumları kapsıyor, kamu veya özel bütün sağlık kuruluşları, durumu 'acil' tanımına uyan hastaları ücretsiz tedavi etmek zorunda ve ister kamu ister özel hastane olsun asla para ödemeyecek. Sağlık güvencenizin olup olmadığına veya ödeme gücünüzün bulunup bulunmadığına, tedavi masraflarını nasıl karşılayacağınıza bakmadan sizi kabul edecekler ve gerekli tıbbi tedavi yapacaklar.

KISACASI Artık hiç bir acil hasta, sosyal güvencesi olmasa da, ödeme gücü bulunmasa da hastane kapısından dönmeyecek. Parasını SGK'dan ya da belediyeden alacak. Özel hastaneler, hastalardan katkı payı da talep edemeyecek. Kamuya ait sağlık kuruluşları verdiği acil sağlık hizmetlerinin ödemesini, o bölgede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından; özel sağlık kuruluşları ise belediyelerden isteyecek. Eğer durumunuz 'acil' tanımına uyuyorsa ücretsiz tedavi edileceksiniz. Sağlık güvenceniz olsun olmasın, ödeme gücü bulunsun bulunmasın, Bağ-Kur'a prim borcunuz olsa da, yeterli prim ödeme gün sayısı olmasa da fark etmeyecek. Kimse prim gününe ya da borcuna bakmayacak.

Eğer gittiğiniz sağlık kuruluşunun SGK ile anlaşması yoksa, öncelikle tedavinizin bedeli hasta adına faturalandırılacak. Eğer üzerinizde para varsa bunu ödeyip daha sonra SGK'dan alabileceksiniz. Ancak üzerinizde para yoksa yazılı bir muvafakat verip paranın SGK'dan direk hastaneye verilmesini de talep edebilirsiniz. SGK incelemesini yaptıktan sonra belirlenen tutarı özel hastaneye ödeyecek. Hastadan veya SGK'dan ayrıca ilave ücret istenmeyecek.

Kamuya ait ya da ayakta teşhis ve tedavi yapan özel sağlık kuruluşlarında tedavi olanların ödemeleri gereken para, bölgedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından talep edilecek. Özel hastanelerde ise hastalar ücretsiz kontenjanından yararlanacaklar. Bu kontenjanı aşan durumlarda ise sağlık kuruluşunun bulunduğu belediyeden ödeme talep edilecek.

Kısacası acil durumlarda yüz üstü bırakılmayacaksınız. İşte özlenen ve beklenen bir iş nihayet oldu.
Aykırı davranışlar olursa, yani sizden yine de para isterlerse, 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ni (SABİM) arayabilirsiniz, sesli kayıtlarınız dilekçe gibi değerlendirilip anında gereği yapılıyor.

Anadoluda Vakit

Bu haber toplam 4910 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim