• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Acilde 'katkı payı' çocukları yere düşürdü!

Acilde 'katkı payı' çocukları yere düşürdü!
Başkentteki Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde katkı payı ödemek istemeyen ailelerin acil servise başvurması nedeniyle yaşanan yoğunluk skandal boyutlarına geldi.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil servisinde aynı yatakta birden fazla çocuk yatıyor, onu da bulamayanlar için yerlere yataklar yapılıyor.

Evrensel Gazetesi'nden Hilal Yağız ve Gökhan Uysal'ın haberine göre, hastanenin çocuk acil bölümünde 2, 3, hatta 5 çocuk yataklarda birlikte yatırılıyor. 5 gündür acilde tutulan ve iyileşmeyen bebekler var. Henüz 1-2 yaşındaki bebekler, yerlere kurulan yataklarda tedavi görüyor. 

Refakatçi annelerden Demet Demirbaş yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Bir hafta önce çocuğumu bir tıp fakültesi hastanesine götürdüm. Orası tam bir rezillik, ne bir ilgi var ne bir hizmet. İdrar istiyorlar, 200 metre uzaklıktaki laboratuvara defalarca götürüp getiriyorsun. İlk kez çocuğumu bu hastaneye getirdim, doktorlar ilgileniyor, hemşireler de, onlar hakkında bir sıkıntı yok fakat temizlik bakımından durum çok fena. Bir yatakta üç çocuk yatıyor, çocuklar daha da hasta oluyor. Tam bir enfeksiyon ortamı. Temizlik yapsalar da yetersiz. Devletin bu kadar duyarsız kalacağını hiç düşünmüyordum. Topladıkları o kadar para, verdiğimiz vergiler nereye gidiyor hiç bilmiyoruz.”

'ÇOCUĞUMUN YATAĞININ ALTINDA BİR ÇOCUK YATIYOR'

Anne Cansu Doğan’ın anlattıkları da farklı değil: "Ben çocuğumu pazar günü getirdim, havale geçirmiş. İlk başta ilgilendiler şimdi hastalığın sebebini bulamıyorlar. Belinden su almak istediler ben izin vermedim. ‘Menenjit geçirmiş olabilir’ diyorlar. Beyin bölümüne gönderdiler, beyninde hiçbir sorun çıkmadı. Hala ‘kanında mı iltihap var, kulağında mı iltihap var’ bulamadılar. Benim çocuğum yatakta tek yatıyor ama altımızda bir çocuk, sağımızda solumuzda bir çocuk. Dip dibe, yerler de pislik içinde, çocukları tedavi etmeye çalışıyorlar."

Duruma ilişkin görüşlerine başvurulan hastane Yöneticisi Prof. Dr. Osman Güler'in sekreterliğinden ise 'hastanede olduğun fakat görüşmeye uygun olmadığı' yanıtı alındı. 

ATO: ÇOK TEHLİKELİ

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Özden Şener de acil servislerin yoğunluğunun nedeninin vatandaştan alınan katkı payları olduğunu söyledi. Vatandaşın çocuğun süt parasından kesip katkı payına yatırmamak için acilleri seçtiğini ifade eden Şener, “Buralar çocuk hastalar için ayrıca problem. Çocuklar her tür enfeksiyona açık. Onlar için buralar çok tehlikeli” dedi. Doktorlara, acillerde günde 100 hastaya bakma görevi verildiğine dikkat çeken Şener, bunlar arasında ölümcül hastaların da olduğunu belirtti. Şener, bir doktorun en fazla 15 ya da 20 hastaya bakması gerektiğini, bunun hem doktorlar hem de hastalar açısından insani bir şart olduğunu söyledi.

SES: PARALARI OLMADIĞI İÇİN TERCİH EDİYORLAR

SES Ankara Şube Örgütlenme Sekreteri Fatih Toksöz de, çocukların acil serviste yaşadığı sıkıntıyı, sağlık çalışanlarının da fazlasıyla yaşadığını söyledi. Buradaki sağlık emekçilerinin haftada 56 saatten fazla çalıştıklarını belirten Toksöz, "Sağlıkta şimdiye kadar yapılan sadece, performans sistemi eklenmesi oldu. Çocuklar bu performansla iyileşemeden gidiyorlar. 5 gündür acilde bulunan bir hasta çocuk olabilir mi sizce? İnsanlar acili paraları olmadığı için tercih ediyorlar ama yine para ödemek zorunda kalıyorlar ve iyileşemiyorlar. Yani acil servis de çözüm olmuyor. Piyasa mantığı ile hastane yönetilirse böyle olur" dedi.

ŞANLIURFA ÇOCUK HASTANESİ'NDE 'EVDEN GELEN BEŞİK' SİSTEMİ!

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Şanlıurfa’da 325 yataklı Çocuk Hastanesi’ne yüzlerce hastanın başvurması üzerine yataklarda 2- 3 çocuk yatırılmaya başlandı. Refakatçilerle birlikte odalarda adım atmanın zor olduğu hastanede hijyen sorunu yaşanıyor. Yatan hasta sayısının sürekli artmasından dolayı bazı aileler bebeklerini evlerinden getirdikleri beşikte uyutarak tedavi ettirmeye çalışıyor. Çocuklarının yanında kalan refakatçi anneleri ise geceleri sandalyede nöbetleşe uyuyor. Diyarbakır ’da ise 3 yıl önce hizmete giren Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de sorunlar bitmiyor. TOKİ tarafından yapılan binanın zemin ve bodrum katlarını her yağışta su basıyor. 21 asansörün büyük bölümü aylardır servis dışı. Hastane yönetimi tespit davası açtı, konu bakanlığa iletildi. Ancak aylardır çözüm bulunamadı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6392 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim