• BIST 9524.59
  • Altın 2489.898
  • Dolar 32.5054
  • Euro 34.714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Acilde vezne kalktı 'kapı doktoru' geldi

Acilde vezne kalktı 'kapı doktoru' geldi
Başbakanlığın acil müdahale gerektiren hastaların ön şartsız tedavi edilmesini isteyen genelgesinde sorunlar çıkınca Sağlık Bakanlığı, acil sen/islerdeki vezneleri kaldırdı. Hastaneler de "kapı doktoru" uygulamasına geçti.

Başbakanlığın acil müdahale gerektiren hastaların ön şartsız tedavi edilmesini isteyen genelgesinde sorunlar çıkınca Sağlık Bakanlığı, acil sen/islerdeki vezneleri kaldırdı. Hastaneler de "kapı doktoru" uygulamasına geçti.

Bazı hastanelerde son dönemde acil servisler girişine konulan ve "230 lira ver, muayene ol" diye anılan uygulama Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Bakanlık dün yayınladığı genelgeyle 81 ile talimat göndererek acil servislerdeki veznelerin kaldırılmasını istedi. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden Müsteşar Nihat Tosun imzalı genelgede, Başbakanlık genelgesi gereği, tüm hastanelerin, sosyal güvencesi olsun veya olmasın, acil servislerine müracaat eden hastalara, öncelikle ve ön şartsız olarak tedavi sağlanması gerektiği hatırlatıldı. Hizmet bedelinin ancak acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacağı, ama buna karşın hastalardan tahsilat yapıldığı belirtilen genelgede şu bilgiler yer aldı:

Acil servislerdeki vezneler kaldırılacak ve bu alanlar, ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenerek hastaların kullanımına tahsis edilecektir. Vezne işlemleri için ayrıca personel görevlendirilmeyecektir.

Ücretli hastalar adına tahakkuk ettirilen faturaların bedelinin kurumun faturalar üzerinde belirtilen banka hesabına yatırılması sağlanacak.
Hastaların kendisinden veya refakatçilerinden refakatçi ücreti talep edilmeyecek, sosyal güvencesi olan hastaların refakat ücretleri faturalarda gösterilecektir.


HERKES ŞİKÂYETÇİ

Özel hastaneler, acil müdahale gerektirmeyen hastaların bile acil servise gelerek ücretsiz tedavi olmak istemesinden yakınırken bazı vatandaşlar da durumlarının acil olmasına rağmen hastanelerin kendilerinden ücret talep etmesinden şikâyetçi. Birçok hastane, bu kargaşayı gidermek için hangi hastanın acil müdahaleye ihtiyacı olduğuna, hangisinin olmadığına karar vermesi için, "kapı doktoru" görevlendirdi. Bu doktorun verdiği karar doğrultusunda hasta, gördüğü tedavi karşılığında ücret ödüyor ya da ödemiyor.


Başbakanlık genelgesinde "acil hasta" tanımı şöyle yapılıyor: "Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri beklenmeyen durumlarda oluşan sağlık sorunları, hayati tehlikesi olabilecek durumlar."
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13514 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim