• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Acil'deki vezneler kaldırılıyor

Acil'deki vezneler kaldırılıyor
Acil servislerdeki veznelerde hastalara senet imzalatılıp, para tahsilâtı yapıldığını tespit eden "Sağlık Bakanlığı" harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun,hastaneacil servislerindeki veznelerin kaldırılarak, bu alanların hastaların kullanımına sunulması talimatını verdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla, 'Acil Servislerde Bulunan Veznelerin Kaldırılması' konulu bir genelge yayımlandı. Genelgede, sosyal güvencesi olsun olmasın acil servislere müracaat edenlere ön şartsız tıbbi müdahalenin zorunlu olduğu belirtildi. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemlerin ise, acil müdahaleden sonra yapılacağı hatırlatıldı. Buna karşın, Bakanlığa bağlı hastanelerin acil servislerinde veznelerin bulunduğu, bu vezneler vasıtasıyla para tahsilâtı yapıldığı, refakatçilerden refakat ücreti alındığı ve hastalara senet imzalatıldığının tespit edildiği aktarıldı.

Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ'in ilgili hükümleri hatırlatılarak, "Hasta veya hasta yakınlarına senet ya da bu anlama gelebilecek herhangi bir evrak imzalatılmayacaktır." denildi.

Genelgede, hastane acil servislerinde bulunan veznelerin kaldırılması istendi. Bu alanların ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenerek hastaların kullanımına tahsis edileceği, vezne işlemleri için ayrıca personel görevlendirilmeyeceği belirtildi.

Genelgede şu ifadelere yer verildi: "Ücretli hastalar adına tahakkuk ettirilen faturaların bedelinin kurumun faturalar üzerinde belirtilenbankahesabına yatırılması sağlanacak, mesai saatleri dâhilinde kurum içinde ödeme yapmak isteyen ücretli hastalardan yapılacak tahsilâtlar için, gelir tahakkuk birimlerince saymanlık mutemedi görevlendirilecek, mesai sonrası ve resmitatilgünlerinde yapılacak tahsilâtlar için ise idari nöbetçi memurlara saymanlık mutemedi görevlendirmesi yapılacak."

Bazı hastanelerde yazar kasa bulunduğuna da dikkat çekilen açıklamada; 'yazar kasanın kaldırılarak ücretli hastalara otomasyon ile bağlantılı tahakkuk fişi verilebilecek şekilde sistemin' oluşturulmasının sağlanması istendi.

REFAKATÇİ ÜCRETİ ALINMAYACAK

Genelgede, hastaların kendisinden veya refakatçilerinden refakatçi ücreti talep edilmeyeceği kaydedildi. Sosyal güvencesi olan hastaların refakat ücretlerinin, tahakkuk ettirilecek faturalarda gösterileceği ifade edildi. Yanında refakatçi kalmasına gerek görülen ücretli hastaların refakat ücretlerinin, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) eki fiyat tarifelerinde belirtilen refakat ücreti üzerinden tahakkuk ettirilerek tedavi gideri olarak düzenlenen fatura bedeline dahil edileceği kaydedildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3551 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim