• BIST 9693.46
  • Altın 2513.441
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7723
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Acillerdeki yığılmanın sorumlusu bakanlıktır

Acillerdeki yığılmanın sorumlusu bakanlıktır
Hükümetin, son uygulamalarıyla kamu üzerinden ilaç ve tıbbi endüstri ile özel sektöre para aktardığını söyleyen Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu,..

Hükümetin, son uygulamalarıyla kamu üzerinden ilaç ve tıbbi endüstri ile özel sektöre para aktardığını söyleyen Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, bu paranın vatandaşın verdiği dolaylı vergilerden karşılandığını kaydetti. Dolayısıyla, sağlık harcamalarında vatandaşın sadece 100 dolar vermediğini söyleyen Bilaloğlu, kamuya ait olan 350 doların da vatandaşın cebinden çıktığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığının yaptığı zamların vatandaşın cebinden daha çok para çıkarmak olduğunu anlatan Bilaloğlu, “Katkı paylarına yapılan zamlar bununla kalmaz, vatandaşı alıştıra alıştıra bu zamlara devam edecekler” diye konuştu. Acil servislerdeki yığılmanın sebebinin vatandaş olmadığını belirten Bilaloğlu, “Vatandaş, katkı payını ödememek için acil servislere gidiyor. Burada sorumluluk vatandaşın değil, vatandaşı acil servislere mecbur bırakan Sağlık Bakanlığının” dedi. Bakanlığın Türkiye’yi diğer Avrupa ülkelerine kıyaslamasının doğru bir tutum olmadığını söyleyen Bilaloğlu, “Avrupa ülkelerinde, kişi başına düşen gelir, elektrik, su, ve benzin parası ne kadar. Bunları bilmeden böyle bir kıyaslama yapmak doğru değil” dedi. Hükümetin sağlık politikalarının en çok yoksul kesimleri ve emekçileri mağdur ettiğine dikkat çeken Bilaloğlu, “Katkı paylarına yapılan bu zamlar sağlık hizmetine en çok ihtiyaç duyan yoksul kesimler için birkaç defa hastaneye gitmek imkansız hale geliyor” diye konuştu.

SAĞLIK HAKKI MALİYET ÜZERİNDEN AÇIKLANAMAZ

Sağlık Bakanının sağlıkta kişi başına maliyetin 600 dolar olduğunu bunun 350-400 dolarını kamunun, 100 dolarını ise halkın ödediğini öne sürerek sağlıkta katkı paylarının artması ve acil hizmetlerinin paralı hale getirilmesinin sağlık alanındaki israfı önlemek amaçlı yapıldığını iddia etmesi sağlık örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu, sosyal devlet anlayışına göre sosyal bir hak olan sağlığın maliyet mantığı üzerinden işlenemeyeceğini belirtti.

AKP Hükümetinin 2003 yılında başlattığı ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’na değinen Erdolu, hükümetin bu program çerçevesinde sağlığı piyasa ve özelleştirme politikalarıyla yürüttüğünü vurguladı. Bu doğrultu da, sağlıkta maliyetin düşürülmesi için Sağlık Bakanlığının bulduğu çözüm yollarının sermayeye kaynak aktarmaktan başka hiçbir amaç taşımadığına dikkat çeken Erdolu, ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ adı altında tanıtılan hükümet politikalarının doğal sonucu olduğunu ifade etti. Sağlıkta Dönüşüm Programının uygulamaya yeni geçtiği dönemlerde, sağlığın Gayri Safi Milli Hasıla içerisindeki bütçesinin 8 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Erdolu, 2010 rakamlarına göre bunun 60 milyar dolara yaklaştığını belirtti. İki rakam arasındaki uçuruma dikkat çeken Erdolu, 2002’den önce 8 milyar doların yalnızca yüzde 10’unu vatandaşın ödediğini, şimdi ise bu rakamın yüzde 40’a ulaştığını kaydetti.

Sağlıkta dönüşüm programına göre sağlık hizmetinin üç basamağa ayrıldığını kaydeden Erdolu, bu basamaklar arası bir sevk zincirinin olduğunu, ancak hükümetin bu zinciri uygulamamasından kaynaklı vatandaşın, her gittiği basamakta ayrı katkı payı uygulamasına maruz kaldığını ifade etti. Bunun da vatandaşı acil servislere mecbur bıraktığını ifade eden Erdolu, Türkiye’de şu anda acil servislere yapılan başvurunun diğer ülkelere oranla 3-4 kat fazla olduğunu söyledi.

Erdolu, “Sağlık Bakanlığının uygulamadığı sağlık hizmetindeki sevk zinciri ve uyguladığı katkı ve katılım payları acil servislerdeki yığılmaların sebebidir” diye konuştu. Sağlık Bakanlığının insanları acil servislere gitmesini engelleme gibi bir amacının olmadığını da kaydeden Erdolu, Bakanlığın asıl amacının sermayeye para aktarmak olduğunu söyledi. Hali hazırda sadece sağlıktaki yüksek fiyatlar eliyle sermayeye kaynak aktarılmadığını belirten Erdolu, ilaç, tıbbi teknoloji yönünden de sermayeye ciddi harcama yapıldığını anlattı. Normal standartlarda, sağlıktaki bütçenin yüzde 10 kadarının tıbbi teknolojiye ayrılması gerektiğini belirten Erdolu, Türkiye’de bu oranın 2-3 kat arttığını söyledi.

Evrensel.net

Bu haber toplam 4403 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim