• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Afoni hastaları seslerine yeniden kavuşuyor

Afoni hastaları seslerine yeniden kavuşuyor
Ses kaybı oluşan afoni hastaları için yeni bir umut! Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğretim üyeleri Ümit Güz ve Hakan Gürkan ses kaybına uğrayan kişilerin seslerini günlük hayatta kullanmalarını sağlayacak bir buluşla,...

Boğaz veya gırtlak hastalıkları, konuşma kaslarını kontrol eden sinirlerin hastalanması veya ses tellerinde yaşanan bozulmalara bağlı sesini kaybeden afoni hastalarının sesleri yeniden duyulacak. Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ümit Güz ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan tarafından sürdürülen çalışmayla sesini kaybeden hastalar eski seslerine kavuşacak.

Işık Üniversitesi tarafından sürdürülen proje gazeteci Savaş Ay’ın yaşadığı rahatsızlıktan hareketle başladı. Başta gırtlak kanseri olmak üzere, ses üretim mekanizmalarında meydana gelen bozukluklar nedeniyle sesini tamamen ya da kısmen kaybeden hastaların seslerini kaydeden bir yazılım modeli geliştiren akademisyenler, bu sesleri bilgisayar ortamına aktararak seslerin yeniden üretilmesini başardı.

Konuşma işaretleri üzerine odaklanan bilimsel çalışmalarıyla tanınan Yrd. Doç. Dr. Ümit Güz ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan, yazılım düzeyinde geliştirdikleri çözümle sesini kaybeden afoni hastalarının kendi sesleriyle konuşabilmelerini sağlıyor.

Hastaların ses birimlerini kullanışını kaydeden yazılım, kişiye özel ses modeli oluşturarak hastanın ses işaretlerini inceleniyor ve ses özellikleri çıkarılıp kişiye özgü bir modelle ses yeniden kazandırılıyor. İnsanların sosyal yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olan ses tonu, aksan, diyalekt gibi özellikleri oluşturan model sayesinde hastanın doğal sesine yakın bir sese ulaşılıyor.

Herkesin kök hücre gibi bir ses kaydı olmalı
Bilgisayar ortamında elde edilen sesin yazılım sürecinin ilerleyen günlerinde cihaz olarak da hastalara sunulabilecek aşamaya geldiğini ifade eden Işık Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ümit Güz ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan, hasta olsun olmasın herkesin kök hücre örneğinde olduğu gibi ses kayıtlarını saklamalarını öneriyorlar.

Çalışmanın yöntemine ilişkin bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ümit Güz, yazılım aşamasına gelen çalışmanın önümüzdeki süreçte hastaların imdadına yetişeceğini vurgulayarak, “Hemen her sesi bilgisayar ortamına kaydedip, konuşma tanıma sistemine sesleri veriyoruz, Sistem sesin yapı taşlarını ayrıştırıyor, zamanlamasına odaklanıyor. Bu sayede hastalık öncesindeki aynı sesi elde ediyoruz.” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4778 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim