• BIST 9693.46
  • Altın 2509.343
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7709
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Ağız ve dil kanseri daha çok erkeklerde görülüyor

Ağız ve dil kanseri daha çok erkeklerde görülüyor
AĞIZ ve dil kanserleri tehlikeli ve tedavisi zor kanser türleri arasında yer alıyor ve tüm kanserler arasında görülme sıklığı açısından,..

AĞIZ ve dil kanserleri tehlikeli ve tedavisi zor kanser türleri arasında yer alıyor ve tüm kanserler arasında görülme sıklığı açısından 8. sırada bulunuyor. Özellikle erkeklerde görülen ağız ve dil kanserinde erken teşhis büyük önem taşıyor. Bilimsel raporlara göre ABD’de yılda 30 bin civarında ağız kanseri vakası görülüyor. Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor. Doç. Dr. Tosun Tosun, bu nedenle ağız sağlığına dikkat edilmesi ve diş muayenesinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

SİGARA EN BÜYÜK NEDEN
Ağız kanseri, hemen ve kolayca fark edilmediği için çok tehlikeli bir kanser türü olarak görülüyor. Nedeni tam olarak bilinmese ve genetik faktörlerin etkisi üzerinde durulsa da sigara ve puro içip tütün çiğneyenlerle çok içki içenlerin bu hastalığa yakalanma olasılıkları daha yüksek bulunuyor. Tedavi edilebilir bir hastalık olmasında erken teşhis edilmesi önemli rol oynuyor.

KESİN TEŞHİS İÇİN İĞNE BİYOPSİSİ
Hastaların ağız yaraları veya ağrılı durumlarla ilgili şikâyetleri olması halinde zaman geçirmeden ilgili hekime başvurmaları gerekiyor. Ağız ve dil kanserleri genellikle sinsi ilerleyen kanserler olduğu için çoğunlukla rutin diş muayenesi sırasında saptanıyor. Şüpheli bölgelerden “toulidin blue” ya da “metilen mavisi” içeren likit preparatlarla yapılan gargara ve boyama metodu, ön tanı konulmasını sağlıyor. Başka bir tanı yönteminin ise “lourusans metodu” ile çalışan ışık kaynakları olduğu belirtiliyor. Kesin teşhis için iğne biyopsisi yapılıyor.

Tedaviye geç kalınması çok tehlikeli
Doç. Dr. Tosun Tosun, “Tedavi; tümörün yerine, büyüklüğüne, türüne ve hastalığın hangi aşamada olduğuna bağlı olarak değişir” diyor ve yaşla birlikte genel sağlık durumunun da dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Cerrahi ve radyasyon tedavisinin yanında bazı hastalara kemoterapi de uygulanıyor. Ağız dokularının hızlı hareket etmesi nedeniyle bu bölgede hızlı ilerleyen kanser türleri için erken teşhis çok önemli görülüyor. Tedaviye geç kalınması durumunda; dil, alt veya üst çenelerin tüm olarak çıkartılması gibi hastanın yaşamkalitesini oldukça düşüren sorunlar veya kanserinmetastaz yaparak vücudun diğer bölgelerine yayılması söz konusu olabiliyor. Hastalığa diş hekimleri, kulak-burun-boğaz uzmanları ya da plastik cerrahlar tanı koyarken, tedavisinde KBB uzmanları, plastik cerrah ve onkologların işbirliği içinde hareket etmeleri gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4751 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim