• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Ahıska Türkleri'nin Tedavi Çilesi

Ahıska Türkleri'nin Tedavi Çilesi
Türkiye'de oturma izniyle yaşayan fakat çalışma izni verilmeyen 4 bin 950 Ahıskalı Türk, hastanelere ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlarıyla mücadele ediyor.

Türkiye'de oturma izniyle yaşayan fakat çalışma izni verilmeyen 4 bin 950 Ahıskalı Türk, hastanelere ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlarıyla mücadele ediyor. Sürgüne Uğramış Ahıska Türkleri'nin Haklarını Koruma Derneği Başkanı Paşa Alihan, 5 yıl boyunca çalışma izni verilmeyen Ahıska Türkleri'nin 10 bin TL'ye varan tedavi ve SGK borçlarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Kimse çalışma izni olmayana iş vermiyor. Bu sorun aşılmazsa Mayıs ayında SGK İl Müdürlüğü önüne yürüyeceğiz" dedi.

Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan'dan ana vatanları olarak gördükleri Türkiye'ye gelen Ahıska Türkleri'nin oturma izinlerine 2003 yılından bu yana 'Bu belge çalışma izni vermez' damgası vurulmaya başlandı. Damga nedeniyle işe giremeyen Ahıska Türkleri hastanelerde 'turist' olarak sağlık hizmeti alıyor. 1 yılı dolduranlar ise SGK'ya başvurarak Genel Sağlık Sigortasından yararlanabiliyor.

"ÇALIŞMA İZNİ YOK AMA SİGORTA PARASI İSTENİYOR"

Sürgüne Uğramış Ahıska Türkleri'nin Haklarını Koruma Derneği'nin 2012'de yaptığı tespitlere göre, Türkiye'ye göç eden 70 bine yakın Ahıska Türkü'nden 4 bin 950'si, oturma izniyle yaşıyor. Bunlara 5 yıl boyunca kimliklerini alana kadar çalışma izni verilmediğini belirten Dernek Başkanı Paşa Alihan, şöyle dedi:

"1992-2003 yılları arasında Ahıska Türkleri'nin Türkiye'ye Kabul Kanunu'na göre gelen herkes oturma izni ve çalışma hakkına sahipti. 2003'ten sonra oturma izin belgelerine 'çalışma izni verilmez' diye damga basmaya başladılar. 5 yıl boyunca çalışma izni olmayan bu insanlar ya turist olarak hastanelerde yüksek fiyatlara tedavi ediliyor ya da Genel Sağlık Sigortası'na tabi tutuluyor. 1 yıl sonra SGK'ya müracaat ederek her ay isteğe bağlı olarak prim ödemeleri gerekiyor. 5 yıl boyunca çalışma izni verilmeyen bu insanlar yemek mi alacak sigorta parası mı ödeyecek? Bu sorunun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşeceğiz. Çözüm olmazsa SGK İl binasına yürüyeceğiz."

Oturma izni olan Ahıska Türkleri'nin yüzde 80'inin SGK'ya borçlu olduğunu belirten Alihan, bu yüzden hastaneye gidemeyen ve çocuklarını tedavi ettirmekte zorlananlar olduğunu kaydetti. Alihan, hastaneye gittiğinde "Primlerini ödememişsin" yanıtı alan Ahıska Türklerinin yıllardan bu yana kimlik beklediğini vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2999 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim