• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Ahmet’in yüzü 100. nakille ‘Gül’dü

Ahmet’in yüzü 100. nakille ‘Gül’dü
Kartal Koşuyolu Hastanesi, 100. kalp naklini gerçekleştirdi. 17 yaşındaki Ahmet Gül, 13 yaşındaki çocuğun kalbiyle yeniden hayata tutundu.

Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi, ilk kez 22 yıl önce başladığı kalp nakli maratonunu 100. nakille kutladı. 4 Temmuz’da kalp nakli olan 100. hasta 17 yaşındaki Samsunlu Gül Ahmet Şahin, Adana’da tren kazasında yaşamını yitiren 13 yaşındaki bir çocuğun kalbiyle ikinci kez dünyaya geldi. Romatizmal kalp kapakçığı hastalığı yüzünden ağır kalp yetmezliği çeken Gül Ahmet’e takılan kalp, Adana’dan Sağlık Bakanlığı’nın jet uçağıyla 4 saatlik bir yolculuk sonrasında İstanbul’a getirildi. Gül Ahmet, Koşuyolu Hastanesi’nde şimdiye dek nakil olan hastalar içindeki en genç hasta ünvanını aldı.

Büyük oğlunu kaybetmiş

Ahmet’in ağabeyini 15 yıl önce aynı hastalıktan kaybettiklerini söyleyen anne Şükriye Şahin “18 yaşında oğlumu toprağa verdik. Onun zamanında kalp nakli bu kadar kolay yapılamıyordu. Gül Ahmet’im kurtulduğu için Allah’a ne kadar şükretsem az. Çocuklarının organlarını bağışlayıp benim evladıma hayat veren aileye de nefes aldığım sürece dua edeceğim” dedi. Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi olan Gül Ahmet Şahin, hastalığı yüzünden sınavlara giremediğini ama artık yeni kalbiyle üniversiteye girmek için elinden geleni yapacağını söyledi. Gül Ahmet “Bilgisayar okuyorum. Sınavları kazanırsam bilgisayar üzerine bölümde okuyacağım. Kazamazsam çalışmam gerekiyor. Biz nakilli hastalar zor iş buluyoruz” dedi.

Organ beklerken ölüyorlar

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısına İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, Başhekim Doç. Dr. Ali Metin Esen, kalp nakli ekibinin başındaki isim Opr. Dr. Mehmet Balkanay ile hastanenin Kurucu Başhekimi ve İstanbul’da 22 yıl önce ilk kalp naklini yapan Prof. Dr. Cevat Yakut da katıldı. Ali İhsan Dokucu, kalp naklinde Amerika ile aynı başarı oranının yakalandığını söyleyerek “Maalesef halen organ bağışı konusunda yetersiziz. İspanya bizden 10 kat, Yunanistan ise 3 kat daha fazla donör çıkarıyor. Binlerce hasta sıra beklerken ölüyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş hasta yakınlarının kararsızlığı bunda büyük etken. Organ nakli koordinatörlerimiz bu anlamda insan üstü bir çaba sarfediyor” dedi.

Köprüden önceki son çıkış

Türkiye’de en uzun süre hayatta kalan kalp nakli hastasının ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Cevat Yakut konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuştu. Yakut “Şimdiye dek 200 binden fazla anjiyo, 50 bine yakın girişimsel kardiyoloji işlemi ve 50 bininci kalp damar ameliyatının yapıldığı bu hastane, şikesiz şampiyondur. New York’ta bu işi yapan 12 üniversite hastanesi var. Oradan daha kaliteli işler çıkaran bir kurum burası” diye konuştu. Kalp nakli ekibinin başındaki isim ve Kardiyo Vasküler Cerrahi Klinik Şefi Opr. Dr. Mehmet Balkanay ise “Gül Ahmet, bu köprüden geçebilenlerden sadece biri. Bu hastalar için kalp nakli köprüden önceki son çıkıştır. Organ nakli koordinatörü arkadaşlarımı bu anlamda tebrik etmek gerekiyor çünkü onlar sayesinde bu organlar çıkıyor ve biz de hayat kurtarıyoruz. Aslında geçtiğimiz hafta 101 ve 102. nakili de yaptık. Ama 100. nakil kutlamasını Gül Ahmet’le gerçekleştirmek istedik” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5321 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim