• BIST 9693.46
  • Altın 2507.379
  • Dolar 32.5825
  • Euro 34.7754
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Aile hekimleri 4 Aralık'ta iş bırakıyor!

Aile hekimleri 4 Aralık'ta iş bırakıyor!
Aile hekimine nöbet getiren, hekimlerle paylaşılan bilgileri 3. kişilerin denetimine açan 'tam gün' değişikliklerine karşı 4 Aralık'ta eylem yapılacak.

'Tam Gün' düzenlemesinin de yer aldığı torba tasarıda 'aile hekimlerine en az 16 saatlik nöbet' ile 'yurtdışında görev yapan hekimlere mecburi hizmet muafiyeti' tartışma yarattı. CHP ve MHP 'nin eleştirdiği düzenlemeleri aile hekimleri de 4 Aralık'ta 'iş bırakma eylemi' ile protesto edecek.

TBMM Genel Kurulu, kamuoyunda 'Tam Gün' olarak bilinen torba tasarıyı yarın görüşmeye başlayacak. Tasarıya göre; aile hekimleri mesai saatleri dışında ayda asgari 16 saat nöbet tutacak. 1 Ocak 2013'ten önce yurtdışında görev yapan tabipler ve uzmanlar ile düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde Türkiye 'ye dönen ve en az 3 yıl süreyle mesleğini yapanlar, devlet hizmeti yükümlüğünden muaf tutulacak.

Komisyonun CHP'li üyeleri muhalefet şerhinde; aile hekimlerine hastanelerde nöbet ve uzaktan eğitimle uzmanlık kazandırmanın, soruna sorun eklemekten başka bir şey olmadığını belirtti. MHP'li üyeler de muhalefet şerhlerinde, aile hekimliğine getirilen 16 saatlik nöbet uygulamasının, Sağlık Bakanlığı'nın pratisyen hekimleri aile hekimliğine geçirirken verdiği söze aykırı olduğunu belirtti.

Mahrem bilgilerde gizlilik kalkıyor

Torba tasarıda yer alan mevcut yasanın Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı'nın görevlerini düzenleyen madde, "Denetime tabi olan gerçek ve tüzelkişiler, denetim için gerekli olan bilgi, belge, defter ve kayıtları vermek, ayniyatı göstermek ve incelenmesine yardımcı olmak zorundadır" şeklinde değişiklik yapılması da tepki çekti.

CHP'liler, bu düzenleme ile bakanlığın "Kişilerin mahrem bilgilerini toplamaya ve satmaya kararlıyım" dediğini savundu. Kişisel verilerin toplanması, işlenmesi, paylaşılması/satılması konusuna temel oluşturan yasa maddesini Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiğini kaydeden CHP'li komisyon üyeleri, "Kişilerin hekimleri ile paylaştıkları mahrem bilgilerin üçüncü kişilerin denetiminde olması birçok yönden sakıncalıdır" diye itiraz etti.

MHP'li üyeler de "Kişiler bilgilerini hekimle paylaşmayabilecek ve bu durum hekimin hata yapmasına neden olabilecektir. Toplum vicdanı ve ahlakı zedelenecektir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3178 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim