• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Aile hekimleri derneklerinde üyelik kavgası

Aile hekimleri derneklerinde üyelik kavgası
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), İstanbul Aile Hekimleri Derneği’ni (İAHDER) üyelikten çıkardı.

Karara tepki gösteren İAHDER Başkanı Dr. Berkant Genç, 'Bu keyfi ve antidemokratik karar için hukuki süreç başlattık' derken, AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, 'Tüzüklerinde hata vardı, yönetim kurulunun aldığı karardır ve keyfi değildir" ifadesini kullandı.

65 ilden yaklaşık 18 bin aile hekimini bünyesinde barındıran Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) ile İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İAHDER) arasında üyelik tartışması yaşanıyor. AHEF, tüzükteki ibareyi gerekçe göstererek İAHDER'i üyelikten çıkardığını duyurdu.

İAHDER üyeleri kararın keyfi olduğu görüşünde. "4 yıldır üye olduğumuz AHEF'den tamamen hukuksuz ve haksız bir sebeple atılmış bulunmaktayız" diyen İAHDER Başkanı Dr. Berkant Genç, tüzüğün bahane edildiğini söyledi, "Yönetim kurulundaki egemen güç, son seçimde, muhalif olmamıza tahammül edemeyerek AHEF ile ilişiğimizi kesmiştir. Derneğimize hiçbir bilgi verilmeden AHEF sekreteri Lütfi Tiyekli'nin sosyal medyadan paylaşımları sonucu öğrendik ki; İAHDER'in AHEF üyeliği düşürülmüş, yine nedenini ne yazık ki sosyal medyadaki yorumlardan öğrendik ki; tüzüğümüz uygun değilmiş" dedi.

AHEF: TÜZÜĞE UYGUN DAVRANMADILAR

İAHDER'in çalışmalarında pasif kaldığını ileri süren AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, İAHDER'in üyelikten çıkarılma gerekçesini, "AHEF tüzüğünde, 'Dernek üyesi olması için faal aile hekimi olması şarttır, başka hekimler üye olamaz' diye bir ibare geçmesi gerekiyor. Ama İAHDER'in tüzüğünde, 'Birinci basamakta çalışan aile hekimleri üye olabilir' deniyor. Birinci basamakta toplum sağlığı, kanser tarama, AÇS, 112 gibi merkezler de var. Yani 'faal olarak aile hekimliği yapmayan doktorlar da derneğe üye olabilir' deniyor. Bu arkadaşlar, tüm üyelerimizin aktif alie hekimi olma koşulunu bozmuşlardır ve bu hatadan dolayı da onları üyelikten çıkardık" şeklinde açıkladı.

İAHDER: UYGUNSUZLUK TÜZÜKTE DEĞİL, İNCE HESAPLARDA

"Tüzükte bir uygunsuzluk yoktur, uygunsuzluk böyle bir karara 'olur' diyen arkadaşların mantıklarında ve yaptıkları ince hesaplardadır" ifadesini kullanan Dr. Berkant Genç, "Tüzüğümüzde, 'çalışan aile hekimleri üye olabilir, aktif olarak aile hekimliği yapmayanlar üyelikten çıkarılır' ibaresi var. Çeşitli sebeplerle sistemin dışında kalan arkadaşlarımız asil üyelikten çıkartılıp fahri üyeliğe alınmış ve bununla ilgili tutanaklar tutulmuştur. Sadece bu bile, karara imza atan AHEF üyelerinin nasıl bir yanlış içinde olduğunu göstermeye yetmektedir" diye konuştu.

4 yıllık aradan sonra tüzüğün gerekçe gösterilmesinin anlamsız olduğunu dile getiren İAHDER Başkan Yardımcısı Dr. Selami Bülün ise Dr. Tiyekli'nin 'pasiflik' iddiasını kabul etmediğini söyledi, "Biz, AHEF'in 'ben yaptım oldu' şeklindeki antidemokratik yönetim anlayışına tepkiliyiz. Bu olay; yönetimle seçim zamanındaki muhalif görüşlerimizden kaynaklanıyor. Biz ayrı kadroyla seçime gittik, onlar kazandı tebrik ettik ancak onlar bizi pasivize ediyor" dedi.

AHEF tüzüğüne göre, nüfusuna bakılmaksızın her ilden sadece bir derneğin kabul edildiğini kaydeden Tiyekli, İstanbul'daki diğer dernek olan Aile Hekimliği Derneği'ni (İSTAHED) üye olarak aldıklarını söyledi.

İSTAHED: ÖN BAŞVURU YAPTIK, FEDERASYONA GİRECEĞİZ

Üyelik için ön başvuru yaptıklarını belirten İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Esin Şener de, "21 Temmuz'da olağanüstü genel kurul kararı çıkardık, üyeliği tartışacağız. Genel kuruldan yetki alırsak federasyon üyeliğine gireceğiz" bilgisini verdi.

Birleşmekte zaten zorluk çeken bir grubun, bu tür uygulamalarla daha fazla bölündüğünü kaydeden Dr. Genç, "İstanbul'daki iki derneğin birbirine düşman olduğunu zannedenler büyük bir yanılgı içindedir. Düşman etmek gibi bir görev üstlenmişlerse de bu elbise onlara büyük gelir" ifadesini kullandı.

AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, Dr. Genç'in "Son seçimlerde aile hekimlerinin mesleki sorunları ve çözüm yolları konusunda muhalif bir duruşumuz olduğu için üyelikten atıldık" şeklindeki sözlerine ise şu karşılığı verdi: "Yönetim kurulumuzdakilerin hepsi farklı görüşten insanlardır. Biz sendika değiliz, her dünya görüşündeki aile hekimi bu federasyonda yer almaktadır. Bu arkadaşların muhalif oldukları için üyelikten çıkarıldıkları düşüncesi doğru değildir."

DR. TİYEKLİ: TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞİN DEDİK

"İHADER'e, 'tüzüğünüzde değişiklik yapın, üyeliğiniz devam etsin' diyemez miydiniz?" şeklindeki soruya ise Tiyekli, "Bunun için federasyon olarak genel kurul yapmamız gerekiyor, bu da 1 yıl sürer. Bu süre içinde de İstanbul'un federasyonda temsil edilmemesi söz konusu olamazdı. Arkadaşlara, 'biz siyaset yapmıyoruz, tek çatı altında birleşin' dedik, olumsuz sonuç aldık" yanıtını verdi.

DR. BÜLÜN: BİZE UYARI VE TEBLİGAT YAPILMADI

Dr. Bülün'ün "Bize 'birleşin' diye bir teklif gelmedi. İSTAHED ile görüşmelerimiz oldu ancak anlaşamadık.

Bizim asıl sorunumuz keyfi bir karar alınması, bize bir uyarı veya tebligat yapılmamasıdır. Biz kararı sosyal medyadan öğrendik" şeklindeki sözleri karşısında Dr. Tiyekli, sosyal medya tepkisini yersiz bulduğunu belirtti ve kararın sadece aile hekimlerinin görebildiği, meslek içi yazışma sağlayan bir sosyal platformdan duyurulduğunu söyledi

DR. GENÇ: YÖNETİMLERİN SINIRI, HUKUKSAL ÇERÇEVEDİR

Sözlerini, "Hukukun olmadığı yerde diktatöryal yönetim ortaya çıkar. Yönetimlerin sınırı hukuksal çerçevedir" şeklinde tamamlayan Dr. Berkant Genç ise İAHDER'in tüm hukuki yolları kullanacağını ve dava sürecinin başlatıldığını dile getirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2665 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim