• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Aile hekimleri fazla iş yükünden şikayetçi

Aile hekimleri fazla iş yükünden şikayetçi
Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, aile hekimlerinin üzerine yapamayacakları kadar iş yükü bindirildiğini, bu yetmezmiş gibi ebe-hemşire gibi sağlık görevlilerinde yer değişikliğine gidildiğini belirtti.

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, aile hekimlerinin üzerine yapamayacakları kadar iş yükü bindirildiğini, bu yetmezmiş gibi ebe-hemşire gibi sağlık görevlilerinde yer değişikliğine gidildiğini belirterek, Toplum Sağlığı Merkezlerinin çalışamaz duruma geldiğini belirtti.

Aile hekimlerinin Mersin'deki temsilcisi Dr. Gürbüz Şen, yazılı bir açıklama yaparak, Toplum Sağlığı Merkezleri'nde görevli personelin diğer sağlık kurumlarına atanmasını eleştirdi. Getirilen iş yükü ve eksik kadroların Toplum Sağlığı Merkezlerini çalışamaz duruma getirdiğini savunan Şen, bu merkezlerde çalışan ebe ve hemşirelerin, diğer sağlık çalışanlarının kadrolarıyla Aile Sağlığı Merkezi dışındaki sağlık kurumlarına atandığını kaydeder, bu durumu şaşkınlıkla izlediklerini vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nın, nüfusu 10 binden 100 bine kadar olan tüm ilçelerde tek Toplum Sağlığı Merkezi ve aynı personelle, yönetmelikte kendilerine verilen görevleri yapmalarını beklediğine işaret eden Dr. Şen, "Bu mümkün değildir. Toplum Sağlığı Merkezlerinin bulaşıcı hastalıkların kontrolü, üreme sağlığı hizmetleri, ulusal programlar, adli tıp hizmetleri, acil sağlık hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, afet hizmetleri gibi 30'a yakın görevi yapması mümkün değildir. Yönetmelikle kendilerine verilen görevlerden sadece izleme ve değerlendirme, denetleme hizmetlerini ancak yapabileceklerdir. Bu nedenle, Toplum Sağlığı Merkezleri Yönetmeliği değiştirilmeli, 'yapar' ya da 'yaptırır' diye bağlanan bu hizmetler; 'Aile Sağlığı Merkezleri tarafından yapılacaktır' diye düzeltilmelidir" dedi.

Mersin'de 400'e yakın 'personel dağılım cetveli' fazlası personel bulunduğuna ve bunların aile hekimlerinin yanında görevlendirilmeleri gerektiğine dikkat çeken Gürbüz Şen, "Bizler 'personel dağılım cetveli' fazlası personelin yer değişikliğini sorgulamıyoruz. Yönetmelikle kendisine verilen görevleri Toplum Sağlığı Merkezlerinin yapma şanslarını olmadığını, Mersin'de 400'e yakın 'personel dağılım cetveli' fazlası personel varsa bu personel, ücretsiz kamu sağlığı hizmeti veren tek sağlık kurumu olan Aile Sağlığı Merkezlerinde görevlendirilmelidir. Toplum Sağlığı Merkezlerinin ülkemizde nüfusu 10 binden 1milyona kadar uzanan tüm ilçelerde aynı sayıda personelle görev yapmaları mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Çözümün, personel açısından güçlendirilmekten geçtiğinin altını çizen Dr. Şen, "Mersin Aile Hekimleri Derneği olarak, sorunun çözümü noktasında Aile Sağlığı Merkezlerinin personel açısından güçlendirilmesini talep ediyoruz. Bakanlığımızın daha önce de planladığı gibi her aile hekimine bir Aile Sağlığı Elemanı daha verilmelidir. Aksi takdirde aile hekimleri, Toplum Sağlığı Merkezlerinin işlerini de yapacaklar, aile ve toplum sağlığı hekimi olacaklardır. Bu durum devam edecekse aile hekimlerinin isimlerinin 'Aile ve Toplum Sağlığı Hekimi' olması daha gerçekçi olacaktır. Sahada görev yapan aile hekimlerinin seslerine kulak vermeden sorunların çözülemeyeceğini ve yıllarca pilot olarak devam eden uygulamanın pilot olarak devam edeceğini düşünmekteyiz" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1860 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim