• BIST 9549.84
  • Altın 2489.904
  • Dolar 32.5042
  • Euro 34.8156
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

‘Aile hekimleri ortak dili konuşmalı’

‘Aile hekimleri ortak dili konuşmalı’
ANTAHED Başkanı Dr.Saba: ‘’Bir raporu bir aile hekimi verip diğeri vermediği zaman bu şiddeti doğuruyor. Ortak dil oluşturmak ve klinik saygınlık oluşturmak çok önemli.’’


'2.Ulusal Antalya Aile Hekimliği Kongresi' 2-5 Mart tarihlerinde, Antalya’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından aile hekimleri ve diğer uzmanlık alanlarından hekimlerin katıldığı kongrede,  aile hekimlerinin hukuki sorumluluklarından, raporlarına, akılcı ilaç ve laboratuvar kullanımından kronik hastalıklara kadar çok sayıda konu ele alındı.

Antalya Aile Hekimliği Derneği (ANTAHED) Başkanı Uzman Dr. Ekin Saba Medimagazin’e yaptığı açıklamada, ‘’Bu kongre yaklaşık 10 aylık bir emeğin sonucu. Kongremizde klinik uygulamamıza katkı sağlayacak her türlü konuya yer vermeye çalıştık.’’ dedi.

‘’Raporlar konusunda standart uygulama oluşturulmalı’’

Aile hekimliğinin multidisipliner yaklaşım gerektiren bir uzmanlık alanı olduğuna değinen Saba, ‘’Dernek olarak ilk amacımız standartları geliştirmek. Aile hekimliğinin en geniş problemlerinden biri; klinik uygulamalar ve raporlar konusunda bir standardizasyonun olmaması.  Bu nedenle aile hekimlerinin aynı dili konuşması çok önemli.

Kongremizde, aile hekimlerinin raporlar konusunda standart bir yaklaşım sağlaması amacı ile raporlar konusuna öncelik verdik.  Mesela bir raporu bir aile hekimi verip diğeri vermediği zaman bu şiddeti doğuruyor. Ortak dil oluşturmak ve klinik saygınlık oluşturmak çok önemli.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Her türlü angarya iş aile hekimlerinin üzerine yıkılıyor’’

Aile hekimlerinin karşılaştığı problemlere değinen Saba, ‘’Ehliyet raporları, adli defin nöbetleri gibi aile hekimlerinin görevi olmayan çok sayıda iş bizim üzerimize yıkılıyor.  Ancak aile hekimlerinin ilk işi koruyucu hekimliktir ve bu misyon her şeyin önüne geçmeli.’’ dedi.
Aşılama, gebe-bebek takibi,  manik hastalık takibi ve  kanser taramaları gibi uygulamaların aile hekimlerinin asıl görevi olduğunun altını çizen Saba, sürekli değişen yönetmeliklerin aile hekimlerinin işini zorlaştırdığını ifade etti.

Aile hekimleri en sık kronik hastalıklarla karşılaşılıyor

Aile hekimlerinin en sık karşılaştığı hastalık türünün kronik hastalıklar olduğunu ifade eden Saba, kongrede başta kronik hastalıklar olmak üzere gebe takibi ve kanser taraması hastalıklarının öne çıktığı bilgisini verdi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3220 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim