• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Aile hekimleri, reklamların beklentiyi yükseltmesinden şikayetçi

Aile hekimleri, reklamların beklentiyi yükseltmesinden şikayetçi
Sağlık Sen’in düzenlediği çalıştayda bir araya gelen aile hekimleri, aile hekimliğine ilişkin tanıtıcı reklamların halkın beklentisini yükselttiğini, gerçekte ise önemli sorunlar olduğunu düşünüyor.

Sağlık Sen’in düzenlediği çalıştayda bir araya gelen aile hekimleri, aile hekimliğine ilişkin tanıtıcı reklamların halkın beklentisini yükselttiğini, gerçekte ise önemli sorunlar olduğunu düşünüyor.

Sağlık-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, sendika tarafından düzenlenen çalıştayda, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı belirtildi. Açıklamada, “Türkiye’de aile hekimliği uygulamalarının, ciddi altyapı eksikliklerine rağmen başlatıldığını düşünen aile hekimleri, aile hekimliği uygulamasına yönelik tanıtıcı reklamların halkın beklentisini yükselttiğini, gerçekte ise önemli sorunların olduğunu belirttiler.” denildi. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının, sistemin temel sorunlarının yanı sıra idari uygulamaların da aile sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve çalışma koşullarını olumsuz etkilediğini ifade ettiği kaydedildi. Açıklamada, çalıştay’da tespit edilen sorunlar şöyle sıralandı:

"Aile hekimliklerine yüklenen geniş sorumluluk alanları nedeniyle koruyucu sağlık hizmetlerine yeterince zaman ayrılamıyor. Evde bakım ve mobil hizmetler konusundaki tanıtıcı reklamlar halkın beklentisini yükseltiyor, talebi kışkırtıyor. Pratikte ise evde bakım hizmetlerinin aile hekimlerince yürütülmesi kararının uygulanabilirliği yok. Bu hizmetler, hastaneler bünyesinde kurulacak evde sağlık hizmetleri birimi tarafından verilmeli. Mobil hizmetler kapsamındaki köy ziyaretlerinde ise halk aile hekiminden tanı ve tedavi hizmeti istiyor. Aile hekiminin mevcut koşullarda bu talebi karşılaması mümkün değil. Halk ayağına gelen hekimle tüm sağlık sorunlarını çözmek istiyor. Talebi karşılanmayınca da aile hekimini değiştiriyor. Mobil hizmetler konusunda belirlenen kriterler nüfus yoğunluğu ve coğrafi engeller dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmeli. Sağlık kurumlarında genel bir problem olan istihdam yetersizliği aile hekimlerinin hareket kabiliyetini daraltıyor. Aile hekimliklerine ikinci bir ebe veya hemşire takviyesi şart. Kanser, kronik hastalıklar gibi ileri tetkik gerektiren ve aile hekimlerinin sorumluluğuna verilen taramaların yapılabilmesi mümkün değil."

"AİLE HEKİMLERİ KENDİLERİNİ ALDATILMIŞ HİSSEDİYOR"

Sağlık Sen‘in açıklamasıda, aile hekimlerinin sistemin çalışanları teşvik edici olmaktan çıktığını düşündüğü ve kendilerini aldatılmış hissettiği kaydedildi. Yönetmelikle, aile hekimliklerine getirilen standartların idari anlamda en büyük problem olarak öne çıktığı ifade edildi.

Aile hekimlerinin çoğunun, devlete ait sağlık ocaklarında hizmet verdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu binaların A sınıfı standartlarına dönüştürülmesi için yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Aile hekimleri, bu uygulama ile vatandaşın aile hekiminden aldığı hizmetin sınıflandırıldığına dikkat çekiyor. Aile hekimleri; ya A sınıfı aile sağlığı merkezinin standartları düşürülsün ya da devlet tarafından tüm aile hekimlikleri A sınıfı standartlara kavuşturulsun istiyorlar.” denildi.

Açıklamada, aile sağlığı elemanı tanımlamasının aile hekimliklerindeki ebe ve hemşireleri rahatsız ettiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Ebe ve hemşireler, kendi uzmanlık alanları ile tanımlanmayı istiyor, aile sağlığı alanında mesleki eğitim verilmemesinden yakınıyor. Çalıştay’ın sonuçlarına göre; mevzuattaki zorlayıcı hükümler, keyfi denetlemeler ve onur kırıcı cezalar, aile hekimlerinin mesleki motivasyonlarını olumsuz etkiliyor. Aile hekimleri, halka sadece haklarının değil, sorumlulukların da anlatılması noktasında bakanlığın eğitici ve tanıtıcı materyaller hazırlamasını istiyorlar.”

SAĞLIK SEN GENEL BAŞKANI MEMİŞ: TESPİT VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÖNEMSENMELİ

Çalıştay’ın sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “Çalıştayın en önemli sonucu, halkın nitelikli sağlık hizmetine ulaşmasını isteyen aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının sorunları sahiplenmiş olmasıdır. 20 bin aile hekimi ve bir o kadar aile sağlığı çalışanı ile 74 milyon ülke insanının sağlığını koruma mücadelesi veriliyor. Aile sağlığı hizmetlerinin başarısı ve sürdürülebilirliği için, sahanın tozunu yutan insanların tespitleri ve çözüm önerileri önemsenmelidir.” diye ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2541 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim