• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Aile Hekimlerinden 'nöbet'e protesto

Aile Hekimlerinden 'nöbet'e protesto
Diyarbakır'da aile hekimleri, yeni torba yasasında çıkması beklenen ayda asgari 16 saat nöbet tutma uygulamasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Dağkapı ilçesinde bulunan Yenişehir 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik bir grup, torba yasa ile yürürlüğe girmesi beklenen ayda asgari 16 saat nöbet uygulamasını protesto etti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Cengiz Günay, aile hekimliği uygulamasının neo-liberal politikalar neticesinde 2005 yıllında Düzce’de başlayarak Kasım 2010 tarihinde Türkiye’nin tüm illerinde yaşama geçirildiğini söyledi.

Yarı özel konumda olan bu merkezler ve içinde bulunan tıbbi malzemelerin devlet tarafından aile hekimlerine kiralandığını savunan Günay, "Çalışan personellerin maaşları, SSK, vergi, elektrik, su, telefon, ısınma, internet gibi giderleri de aile hekimleri ödemek zorunda kalmıştır. Bakanlığın torbalardan çıkarmaya çalıştığı kanun ve yönetmelik değişiklikleri ile halkın sağlığıyla oynanmakta, sağlık çalışanlarının moral motivasyonlarını da bozmaktadır. Halk sağlığı yetkililerin keyfi ceza puanları vermesi, belediyelerin görevleri olan defin ruhsat nöbetleri, askerlik şubelerinin görevi olan askere alma muayeneleri, adli tıp kurumunun görevi olan adli nöbetler gibi angaryalar sonucu koruyucu sağlık hizmetleri görevlerini yapamaz hale gelmişlerdir" dedi.

Yeni bir yasa tasarısı ile aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına acillerde asgari ayda 16 saat nöbet görevi getirilmek istendiğini belirten Günay, “Oysaki aile hekimliği ve acil tıp hekimliği görev ve sorumlulukları bakımından farklı iki ayrı tıp disiplinidir. Farklı eğitim süreçlerinden geçirilen aile hekimlerimizin acil serviste tecrübe eksikliği nedeniyle yaşayacakları sıkıntıları ve bunların hastalara yansımalarını düşünün. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu sitem pozitif performans adı altında çok para vereceğiz söylemleri ile kabul ettirilmeye çalışılıyor. Verilen ödenekleri keserek ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok kazanırsınız mantığını güden Bakanlığa sesleniyoruz. Çalışanların ücretlerini düşürmeyi, yeni ek görev ve sorumluluklar yüklemeyi öngören ısrarlı politikalarınızdan bir an önce vazgeçin. Birçoğu birinci basamak koruyucu sağlık hizmetine gönül vermiş ekip ruhu ile özverili çalışan aile hekimleri ve aile sağlık elemanların işlerini doğru huzurlu ve mutlu bir şekilde yapmalarına izin verin. Gelecek kaygısı taşımadan herkese ulaşılabilir eşit ücretsiz anadilinde sağlık hizmeti sunmak isteyen aile hekimleri olarak uyarıyoruz. Eğer bu eyleme rağmen ödeme yönetmeliği bu hali ile yayınlanırsa iş bırakma eylemlerine devam edeceğiz ve gerekirse aile hekimliğinden istifa edeceğiz. Bundan sonra birinci basamak sağlık hizmetinde yaşanması olası aksaklıklardan ve mağduriyetlerden biz sağlık çalışanları sorumlu değiliz. Şiddete her gün maruz kalmaya, acil serviste nöbet zulmüne, sonu gelmeyen angarya görevlere, mesleğimizin değersizleştirilmesine, güvencesiz-esnek-taşeron çalıştırılmaya, bitmez tükenmez cepten ödemelere, emeğimizin ucuzlatılmasına, birinci basamağın özelleştirilmesine, halkın sağlık hakkı gasbına 'edi bese' diyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 2564 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim