• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Aile hekimlerinin mesleki sigortası danıştaylık

Aile hekimlerinin mesleki sigortası danıştaylık
Türk Sağlık-Sen tarafından Erzincan'da görev yapan sendika üyesi aile hekimlerinin mesleki sorumluluk sigorta bedellerinin yarısının İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ödenmesi için yapılan başvurunun reddedilmesi üzerine Danıştay'da dava açıldı.

Açılan davada zorunlu mali sorumluluk sigortası ile ilgili tebliğde aile hekimlerinin serbest hekim olarak değerlendirilerek mesleki sorumluluk sigortası bedellerinin tamamını kendilerinden tahsil edildiği belirtildi.

Dava dilekçesinde aynı mali sorumluluk sigortası ile ilgili tebliğde. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların ise sigorta primlerinin yarısını kurumların karşılanacağının ifade edildiğine dikkat çekildi. Aile Hekimlerinin sigorta priminin tamamından sorumlu tutulmasının hukuki statülerine aykırı olduğu ifade edildi.

Dilekçede aile hekimleri mesleklerini serbest icra eden tabip statüsünde olmayıp kendilerine özgün bir yapıya bağlı kamu çalışanları olduğu belirtilerek "Aile hekimi, gerek hastalardan, gerek kurumlardan, gerekse Devletten herhangi bir ek ödeme almaz. Serbest meslek makbuzu yoktur, faturası veya yazarkasası yoktur. Kamu görevi ifa eder ve statüsü özeldir. Ancak "özel hekim", "serbest hekim" değildir." denildi.

Ayrıca Bakanlığın aile hekimlerinin çalışma saatlerini ve izinlerini belirleme yetkisine haiz olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığının aile hekimlerine nöbet, adli tabiplik gibi görevlendirmelerde yaptığının belirtildiği dilekçede Sağlık Bakanlığı'nca serbest çalışan tabiplere bu yönde bir görev verilmesinin söz konusu olamayacağı da vurgulandı.

Dava dilekçesinde Aile hekimlerinin sigorta bedellerinin yarısının kurum tarafından ödenmesi nedeniyle yaptıkları başvurunun reddedilme işlemine ve mali sorumluluk sigortası tebliğinde de yer alan aile hekimlerini serbest hekim kategorisinde değerlendiren düzenlemenin iptali istendi.

Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Aile hekimlerinin kamu çalışanı olduğuna dikkat çekerek " Aile hekimleri devlet tarafından yürütülmesi gereken 1 basamak sağlık hizmetlerini yürüten kamu görevlileridir. Devlet tarafından atamaları yapılmıştır. Mevzuat açısından bakıldığında devlet memurları gibi hakları düzenlenmiştir. Aile hekimleri nöbetlere bile gönderilmektedir. Fakat konu mali sorumluluk sigortasının ödemesine gelince serbest çalışan hekim olarak değerlendirilmeleri anlaşılmazdır. Bu yanlışta ısrar edilmesi, aile hekimlerinin sigorta bedellerinin İl sağlık müdürlüğü tarafından karşılanma taleplerinin reddedilmesi üzerine bu davayı açtık. Umarız bu konuda ki mağduriyet çözülür" dedi.

TÜRK SAĞLIK-SEN

Bu haber toplam 3354 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim