• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Aile hekimliği 3 paralık oldu, halk sağlığa para ile ulaşacak

Aile hekimliği 3 paralık oldu, halk sağlığa para ile ulaşacak
Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında oluşturulan aile hekimliği uygulamasında yeni bir dönem başlıyor. Hastaların ücretsiz olarak gittiği aile hekimliğinde yeni düzenleme ...

Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında oluşturulan aile hekimliği uygulamasında yeni bir dönem başlıyor. Hastaların ücretsiz olarak gittiği aile hekimliğinde yeni düzenleme ile birlikte reçete parası alınacak.

“Ulaşılabilir, herkesi istediği hastaneye gidebildiği, hekimin hastanın ayağına geldiği bir sistem” yarattığı propagandasını yapan AKP Hükümeti, gerçek yüzünü yavaş yavaş göstermeye başladı.

Daha önce ücretsiz olan 1. basamak (aile hekimliği) sağlık hizmetleri de artık ücretli hale geliyor. 35 milyar lirayı aşan sağlık harcamalarını azaltmayı planlayan AKP Hükümeti, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikle aile hekimlerinin yazdığı reçeteye de 3 lira ödenmesini istiyor.

Vatandaş muayene sonrası yazdırdığı ilaç karşılığında 3 lirayı eczanede ilacı alırken ödeyecek. Yeni reçete paraları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapacağı yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yürürlüğe girdiğinde hastalardan tahsil edilecek.

TTB Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu AKP hükümetinin bu düzenleme ile daha önce ücretsiz olan 1. basamak sağlık hizmetlerini paralı hale getirdiğini söyledi.

HALK SAĞLIĞA PARA İLE ULAŞACAK

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu aile hekimliğine ilk geçildiği zamanda 2 lira katkı payın alındığı ancak sendikalarının açtığı daha sonrasında bu uygulamaya son verildiğini hatırlattı.

Şimdi bu düzenleme ile 1. basamak sağlık hizmetlerine yeniden katkı payı konulmak istendiğini söyleyen Erdolu, Sağlıkta Dönüşüm programı başladığından beri sağlığa ayrılan bütçenin artmasının nedeninin cepten ödemelerin artması olduğunu kaydetti. Erdolu, bu uygulama ile artık halkın sağlık hizmetlerine para ile ulaşabileceğini ifade etti.

İLAÇ KUTULARI KÜÇÜLECEK

İlaç harcamalarını kısmak amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na talimat veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gereksiz kullanımı önlemek için ambalaj üzerinde de düzenleme yapılmasını istedi. İlaçların kutularının küçültülüp, içindeki hap sayısının azaltılması için Sağlık Bakanlığı düğmeye bastı. Bakanlık, ilaç firmalarına bir kutuda 30 draje yerine 10 draje yer alması için üretim bantlarının buna göre ayarlanmasını iletti.

ÜÇ KEZ MUAYENE ÜCRETİ ÖDENECEK

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Sağlıkta Dönüşüm programı ile hastaların hekime gitme ve ilaç kullanma oranının arttığını hatırlatarak, aile hekimine giden hastadan da 3 lira alınmasının doğru olmadığını kaydetti.
İlaçlarda kutu azaltılmasının daha önce de yapıldığını, ağrı kesici, vitamin ilaçlarında bu uygulamanın yapılabilineceğini belirten Çolak, “Ama kronik hastalıklarda böyle bir şey söz konusu olamaz. Belli ilaçlarda bir tasarruf sağlayabilir ama istedikleri miktarda sağlamaz. Olması gereken şey akıllı ilaç kullanımı çerçevesinde vatandaşın, eczacının ve hekimin bilinçlendirilmesidir. Bu uygulamaya geçmek sorunu çözmez. Bugüne kadar çok sayıda tasrruf tedbiri alındı. Ama sonuç alınmıyor” diye konuştu. İlaçların 10’luk tablet haline getirilmesi ile bir hastanın bir ay kullanacağı ilacı alabilmek için 3 kez muayene olması gerektiğini belirten Çolak, üç kez muayene ücreti ödemesi anlamına geldiğini kaydetti. Çolak, ilaç konusunda tasarruf için kuzey Avrupa modelinin örnek alınması gerektiğini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)


--------------------------------------------------------------------------------

İLK DENEME DANIŞTAY’DAN DÖNMÜŞTÜ

AKP Hükümeti 2008 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile birinci basamak sağlık hizmeti için 2 lira alınması uygulamasını başlatmış ancak Danıştay 10.uncu Dairesi, kararı “hukuka uygun görmeyerek” oy birliğiyle iptal etmişti. Devlet hastanelerinde 8, özel hastanelerde 15 lira olan katılım payı bedelinin kaldırılmasına ilişkin talep ise reddedilmişti.

Danıştay kararında, “Aile hekimliğince verilen muayene dahil diğer sağlık hizmetlerinin ücretsiz olmasının doğal sonucu olarak bu hekimlerce sunulan hizmetten katılım payı alınması da mümkün değildir” denmişti.

Gökhan Durmuş /evrensel.net

Bu haber toplam 5515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim