• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Aile Hekimliği Uygulaması

Aile Hekimliği Uygulaması
Ankara Tabip Odası, Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin, Alanı Bilen, Bu Alanda 'Ustalaşmış' Pratisyen Hekimler Tarafından Verilmesi Gerektiğini Bildirdi .

Ankara Tabip Odası (ATO), birinci basamak sağlık hizmetlerinin, alanı bilen, bu alanda 'ustalaşmış' pratisyen hekimler tarafından verilmesi gerektiğini bildirdi.

Ankara Tabip Odası (ATO) Pratisyen Hekim Komisyonu tarafından, Aile Hekimliği Pilot Uygulaması ile ilgili ATO'da basın toplantısı düzenlendi. ATO Genel Sekreteri Aytuğ Balcıoğlu, burada yaptığı konuşmada, 2005 yılından bu yana Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri alanında 'Aile Hekimliği' pilot uygulamasının sürdürülmeye çalışıldığını söyledi. Şu ana kadar 41 ilin uygulama kapsamında olduğunu ifade eden Balcıoğlu, 'Hükümet, 2010 yılında 81 ilde uygulamayı yaygınlaştırma iddiasındadır' dedi.

Temmuz ayı içinde Ankara'da da Aile Hekimliği Uygulamasına geçileceğinin açıklandığını anımsatan Balcıoğlu, '18 Mart 2010 tarihli Sağlık Müdürlüğü yazısıyla, 'Aile hekimliği uygulamasına geçiş' takvimlendirildi' diye konuştu.

Balcıoğlu, Ankara'da 15 Temmuzda uygulamanın başlayacağının açıklandığını belirterek, 'Bu süreçte pratisyen hekimleri, hizmet sunduğumuz halkı neler bekliyor? Bu ve benzer soruların Sağlık Bakanlığı-Sağlık Müdürlüğü taraflarında yanıtı yoktur' değerlendirmesinde bulundu.

Komisyon Başkanı Dr. Mehmet Çakmak da uygulamanın beş yıldır 'pilot' olarak yürütüldüğünü ifade ederek, aile hekimliğini kapsayan yasanın, hekimlerin aile hekimi olup olmayacağına ilişkin kararı vermeleri ve uygulamanın tüm illerde uygulanmaya başlanmasından sonra çıkacağını öngördüklerini bildirdi. Çakmak, şunları kaydetti:

'Kalıcı yeni yasa da hala çıkmamış olduğu için, özlük haklarına ilişkin sorulan sorular pilot uygulamanın ilk acemi adımlarının belirsizliği arkasında gizlenmeye çalışılıyor. İş güvencesizliği, çalışma koşulları ve izin koşulları ile ilgili tüyler ürperten gerçekler 657 sayılı Yasa'ya tabi pozisyondan izinli sayılan ve istendiğinde geri dönülebilen, henüz tam kapanmamış kapının aralığından sızan ışık umuduyla hafifletilmek isteniyor. Bu devlet ciddiyetine yakışmayan bir kandırma yoludur. Bütün bu belirsizlik ve uyumu bozan atmosferde birinci basamak hekiminin tutunduğu tek dal, şimdiye dek verdiği hizmetlerde hiçbir zaman alamadığı emeğinin karşılığını alabilme umududur.'

Aile hekimliğini, ancak aile hekimi uzmanları ile pratisyen hekimlerin yapması gerektiğini savunan Çakmak, yapılan başvurularda uzman hekimlerin de yer aldığını ancak bunu doğru bulmadıklarını söyledi. Çakmak, birinci basamak sağlık hizmetlerinin şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de bu alanı bilen, bu alanda 'ustalaşmış' pratisyen hekimler tarafından verilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

'Geçilmeye çalışılan sistemde pozisyon ne olursa olsun hekim maaşı tabanı 4 bin TL olmalı, üretilen işe ve yapılan hizmetin ek özelliklerine göre diğer katkı payları bu tabanın üzerinden değişkenlik göstermelidir.

Birinci basamak sağlık hizmetlerini şimdiye dek pratisyen hekimlerle yürüten ekibin diğer üyeleri olan arkadaşlarımız, ebe, hemşire, sağlık memuru, iş güvencesiz ve bugünkü çalışma şartlarından daha düşük ücretlerle çalışmaya zorlanmamalıdır.'

Çakmak, Ankara Tabip Odası, Pratisyen Hekim Komisyonu ve tüm Ankaralı pratisyen hekimler olarak sürecin yakın takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

sondakika.com

Bu haber toplam 2385 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim