• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Aile hekimliğinde doktorların yüzde 80'inin geliri arttı

Aile hekimliğinde doktorların yüzde 80'inin geliri arttı
Türk Sağlık-Sen, 548 aile hekimi ve 647 aile sağlığı çalışanı olmak üzere toplam bin 195 aile hekimliği sisteminde görevli sağlık çalışanı ile bir anket çalışması gerçekleştirdi.

Aile Hekimliği Memnuniyet Araştırması sonuçlarına göre; çalışanlar iş yükünden ve nöbetlerden şikayetçi. Aile hekimlerinin yüzde 26’sının geliri önemli ölçüde artarken, yüzde 54’ü ise gelirinde kısmi bir artış olduğunu belirtti.

Türk Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci, gazete, televizyon ve ajansların sağlık muhabirleriyle bir araya geldi. Toplantıda sendika olarak yaptıkları Aile Hekimliği Memnuniyet Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Anketin sonuçlarına göre çalışanları yüzde 36’sı mecburiyetten aile hekimliği sistemini tercih etmiş, yüzde 20’si ise daha iyi mali imkânlara kavuşmak için aile hekimliğini seçmiş. Çalışanların mali durumlarındaki değişikliğinde incelendiği anket sonuçlarına göre aile hekimlerinin yüzde 26’sının geliri önemli ölçüde artmış. Yüzde 54’ü ise gelirinde kısmi bir artış olduğunu belirtti.

İKİ AİLE HEKİMİNDEN BİRİ KISMEN MEMNUN

Aile hekimliği çalışanlarının aile hekimliği sisteminden memnuniyet durumlarının incelendiği ankete göre; çalışanların yüzde 24’ü memnun olduğunu ifade etti.

Yüzde 19’u sistemden memnun olmadığını belirtirken, yüzde 55 gibi çoğunluk ise sistemden kısmen memnun. Çalışanların aile hekimliği sisteminden ayrılmak isteme durumları incelendiğinde çalışanları yüzde 16’sı sistemde kalmak istiyor. Yüzde 42’si sistemden ayrılmak isterken, yüzde 41’i kararsız kaldı. Ankette aile hekimliği çalışanlarının sistemin geleceğine dair fikirlerine de yer verildi.

Çalışanların yüzde 16’sı sistemin düzelerek iyileşeceğini, yüzde 28’i göre sistemin daha kötüye gideceğini ve yüzde 51’i ise sistem sorunlarla devam edeceğini düşünüyor.

VATANDAŞLARIN YÜZDE 49’U AİLE HEKİMLİĞİNİ İLAÇ YAZDIRMA BİRİMİ OLARAK GÖRÜYOR

Ankette ayrıca çalışanlara göre, aile hekimliği sistemine vatandaşın bakışı ile ilgili sonuçlara da yer verildi.

Çalışanların, yüzde 1’ine göre vatandaş aile hekimliğini diğer sağlık kurumlarına sevk birimi olarak görüyor. Yüzde 7’sine göre vatandaş aile hekimlerini aileden biri olarak değerlendiriyor, yüzde 10’una göre vatandaş birinci basamak sağlık hizmetleri birimi olarak nitelendiriyor. Yüzde 32’sine göre vatandaş sağlık ocağı olarak düşünüyor ve yüzde 49’una göre ise vatandaş aile hekimliğini ilaç yazdırma birimi olarak görüyor. Çalışanların yüzde 44’üne göre vatandaş sistemden memnun, yüzde 45’ine göre ise vatandaş sistemden kısmen memnun.

AİLE HEKİMLİĞİNDE SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ TALEPLER DEĞERLENDİRİLMELİ

Anket sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, aile hekimlerinin 200’e yakın görevi olduğunu hatırlatarak, aile hekimliği çalışanlarının ağır bir iş yüküne maruz kaldıklarını hatırlattı. Kahveci aile hekimliğinde iş yükünün hafifletilmesi, daha iyi özlük ve sosyal hakların verilmesi gerektiğini kaydetti.

Aile hekimliği ile ilgili bir çalıştay gerçekleştirdiklerini ifade eden Kahveci, “Raporlar hazırladık. Oldukça verimli olan bu çalıştayın sonuçlarını yetkililerle de paylaşarak sorunlara çözüm isteyeceğiz. Sistemin çalışanlar için daha iyi bir hale getirilmesini ve çalışanların taleplerinin dikkate alınmasını bekliyoruz. Çalışan memnuniyeti önemsenmelidir diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4093 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim