• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

''Aile Hekimliğinde Hastane İlişkileri'' Paneli

''Aile Hekimliğinde Hastane İlişkileri'' Paneli
İstanbul İl Sağlık Müdürü Dokucu: -''Aile hekimliği yapılanması, düzenli bir kayıtla sağlık yöneticilerine iyi bir veri kaynağı da oluşturacak'.'

İSTANBUL (A.A) - İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, aile hekimliği yapılanmasının sadece hizmetlerin ücretsiz şekilde vatandaşların ayağına götürülerek yapılmasını getirmeyeceğini, aynı zamanda düzenli bir kayıtla sağlık yöneticilerine iyi bir veri kaynağı da oluşturacağını söyledi.

Ümraniye Hisar Intercontinental Hospital'da düzenlenen ''Aile Hekimliğinde Hastane İlişkileri'' konulu panelde konuşan Dokucu, İstanbul'da 1980'li yıllarda 35 sağlık ocağı bulunduğunu, 100 küsur hekimin çalıştığını belirterek, bu sayının 2003'te 217 sağlık ocağı ve 672 hekime çıktığını kaydetti.

Büyük bir gayretle bu noktanın belli bir seviyeye getirildiğini vurgulayan Dokucu, 217 olan sağlık ocağı sayısının 31 Ekim 2010 tarihi itibariyle 764'e çıkarıldığını aktardı.

İstanbul'da sağlık ocağında varılması planlanan rakamın 899 olduğunu dile getiren Dokucu, ''Bu, İstanbul'un 900 ayrı noktasında 2 ila 6 arasında hekimin çalıştığı merkezlerde insanların yürüyerek erişebilecekleri, temel sağlık hizmetleri alabilecekleri, tamamen ücretsiz olarak kurgulanmış bir hizmeti ayağına götürmektir. İstanbul'un ulaşabildiği iyi rakamlardan biri diye düşünüyorum'' dedi.

''Aile hekimliği ne kadar eleştirilirse eleştirilsin, insanları motive etmekte ve belli bir noktaya sürüklemekte'' diyen Dokucu, İstanbul'un aile hekimliği uygulamasına geçen 69. il olduğunu belirtti.

Dokucu, aile hekimliği ile temel sağlık hizmetlerinde bir miktar daha ileri gidebilmeyi hayal ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Aile hekimliğine geçişle beraber, sağlık ocağı otomasyon sisteminin tamamının kayıt altına alındığı, vatandaşların tamamının bir aile hekimi tarafından bütün parametrelerle takip edilebildiği ve o kişiye ait hastalıkların, raporların kayıt altına alınıp online olarak görülebildiği bir sisteme geçiyoruz. Bu sistem öyle bir sistem olacak ki, önümüzdeki birkaç yıl verilerini çok daha net olarak görmeye başlayacağız. Bütün verilerin sağlık yöneticilerinin önüne aktığı ve planlama açısından son derece önemli verilerin karşımıza geldiği bir yapıya dönmüş olacak. Bu aile hekimliği yapılanması sadece hizmetlerin ücretsiz bir şekilde vatandaşların ayağına götürülerek yapılmasını getirmeyecek, aynı zamanda düzenli bir kayıtla sağlık yöneticilerine iyi bir veri kaynağı da oluşturacak.''

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Hisar Intercontinental Hospital Yönetim Danışmanı Prof. Dr. Haydar Sur da her aile hekimine kayıtlı 2 ya da 3 bin hasta olacağını söyledi.

Sur, bu hekimlerin, kişinin sağlığından sorumlu doktorlar olacağını, hastanın her durumda gidip bu doktora danışabileceğini, doktorun da hastayı hayatı boyunca izleyeceğini kaydetti.

Bu modelin dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde, Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında uygulandığını dile getiren Sur, Türkiye'nin bu sisteme daha önce geçmek istediğini ama hekim sayısının yetersizliği nedeniyle geçemediğini anlattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3153 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim