• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Aile içi şiddet vajinismusu tetikledi

Aile içi şiddet vajinismusu tetikledi
Türkiye’de kadın ve çocuğa dönük artan aile içi şiddet vakalarının genç çiftlerin korkulu rüyası vajinismusu tetiklediği ortaya çıktı.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ömer Faruk Karataş son dönemde kadın hastalara koydukları vajinismus teşhisinde gördükleri en önemli nedenlerden birinin yaşadıkları aile içi şiddet olayları olduğunu ifade etti.

ŞİDDET VAJİNİSMUS SEBEBİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nce yapılan bir araştırma kadınların genç yaşta ve evliliklerinin ilk yıllarında şiddete maruz kaldıklarını ortaya koydu. Aile içi şiddetin ise ilerde kadının evlilik hayatını bitirme noktasına getirebilecek vajinismusa (kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemi) kapı araladığı ortaya çıktı. Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi Üroloji ve Androloji (Cinsel İşlev Bozuklukları Tanı ve Tedavisi) Merkezi doktorlarından Doç. Dr. Ömer Faruk Karataş konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. ‘Vajinismus evli çiftlerde ilk cinsel birlikteliğin gerçekleşememesi durumudur’ diyen Karataş aile şiddetin vajinimusun nedenlerinden olduğunu söyledi.

BİRÇOK HASTAMIZ ŞİDDET GÖRMÜŞ

Doç. Dr. Karataş, ‘Hastanemizin androloji merkezine gelen kadınlara vajinismus teşhisi koyarken buna sebep olan etkenin artan şekilde yaşadıkları aile içi şiddet olduğunu gözlemliyoruz.’ dedi.  Karataş aile içi katı kurallarla eğitilen ve otoriter güçlü bir baba figürünün kız çocuklarında evlilik döneminde vajinismusa sebep olduğunu belirtti. Karataş, ‘Babalarından korkan, dayak yiyen,  bunun dışında psikolojik yada fiziksel baskı gören genç kızlarda ilerleyen dönemlerde bu rahatsızlıkla karşılaşıyoruz.’ dedi. Karataş ayrıca aile içi huzursuzluk, tartışmalar ve eşler arası şiddetinde hastalarda ortaya çıkan vajinismusun sebeplerinden olduğunu belirtti.

ANDROLOJİ MERKEZİ KURULDU

Vajinismusun tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu hatırlatan Karataş, ‘Yeni evli çiftlerin sorun yaşadıklarında erkenden doktora başvurmaları hem cinsel sağlıklarının korunması hem de aile içi huzur ve mutluluğu yakalamalarını sağlar. Androloji merkezimizde yalnızca fizyolojik koşullar ele alınmamakta aynı zamanda aile içi sorunlar oluşmuşsa bunu gidermek için aile terapisti, psikolojik problemlerin saptanmasında psikolog, akupunkturist ve hipnoterapist desteği de sağlanmaktadır” dedi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 15358 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim