• BIST 9718.08
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden "sığınmaevi" açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden "sığınmaevi" açıklaması
Eskişehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın: "Kuruluşlarımız üzerindeki denetimlerimiz sürekli devam etmekte olup, iddia edilen konular ile ilgili idari olarak gerekli inceleme ve araştırma da başlatılmıştır"

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sultan Murat Aydın, kadın sığınmaevleriyle ilgili bazı basın kuruluşlarında çıkan haberlere ilişkin, "Kuruluşlarımız üzerindeki denetimlerimiz sürekli devam etmekte olup, iddia edilen konular ile ilgili idari olarak gerekli inceleme ve araştırma da başlatılmıştır" ifadesini kullandı. 

Aydın, yazılı açıklamasında, yerel bir yayın kuruluşu tarafından yapılan haberlerde, "Kadınların tartışma sırasında kesici aletlerle birbirini yaraladığı, adeta cezaevi hayatı yaşadıkları, sığınma evindeki görevliler tarafından kendilerine psikolojik baskı yapıldığı, tehdit edildikleri, ihtiyaçlarının karşılanmadığı, giriş ve çıkışlarda üstlerinin arandığı, özel eşyalarına el konulduğu, cep telefonu, sigara gibi kullanımlarına saatlik izin verildiği, çamaşırlarının elde yıkatıldığı, gizlilik ihlali yapıldığı, televizyon antenlerinin kablolarının toplatıldığı, el işi odasında yapılan etkinliğe zorlandıkları, iş bulunmadığı, ilaç dozlarının artırıldığı, çocuklara acıktığında yemek verilmediği" gibi iddialarda bulunulduğunu belirtti.Söz konusu kuruluşta fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara ya da şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psikososyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesinin amaçlandığını aktaran Aydın, ilk kabul birimi ile 44 kapasiteli olan kuruluşta fiili olarak 16 kadın, 7 çocuğun hizmet aldığını ve 34 personel ile 2 aracın hizmet verdiğini açıkladı. 

Kadınların kuruluşa geldiklerinde, meslek elemanı tarafından görüşme yapılıp ihtiyacına uygun hizmet modelleri önerildiğini ve görüşleri alınarak uygulama planı hazırlandığını bildiren Aydın, şunları kaydetti:

"Söz konusu olay, 30 Nisan 2014'te çocuklarının oyuncakları paylaşamaması nedeniyle iki kadın arasında gerçekleşmiştir. Birbirlerini darp etmeleri nedeniyle konu önce polise, ardından adli mercilere intikal ettirilmiş olup, dava halen devam etmektedir. Olay esnasında kadınların ellerinde kesici bir aletin olmadığı, tırnaklarıyla yaraladıkları hem polis tutanaklarından hem de personel tarafından da ifade edilmiştir. Adli tıp raporunda da yaranın kesici bir aletle yapıldığına dair hiçbir ibarenin olmadığı görülmüştür. "

-"Çocukların ihtiyaçları konusunda gerekli hassasiyet gösterilmektedir"

Giriş ve çıkışlar esnasında güvenlik amaçlı üst araması yapıldığını belirten Aydın, açıklamasına şöyle devam etti:

"Yönetmelikte yer alan taahhütnamenin 9. maddesi gereğince, 'konukevine fotoğraf makinesi, kamera, teyp gibi kayıt cihazları sokmamak. Bu tür eşyaların kadın konukevi müdürlüğüne tutanakla teslim edilmesi zorunludur' denildiğinden cep telefonlarının da kayıt özelliği olması nedeniyle, güvenlik odasında görüşmeleri sağlanmaktadır. Can güvenliği riski olmayan kadınlarımız, çarşıya çıkmakta olup, cep telefonları kendilerine verilmektedir. Kuruluşta 4 çeşit olmak üzere 3 ana yemek ve çocuklara da ayrıca ana yemekler haricinde 2 ara öğün verilmektedir. Ayrıca uygulama mutfağımızda istedikleri yiyecekleri hazırlayabilmektedirler. Kuruluş mutfağımız ve personeli devamlı hizmet vermekte, özellikle çocukların ihtiyaçları konusunda gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Özel eşyalarına el konulması gibi bir durum söz konusu olmayıp, istemeleri halinde kuruluş kasasında ziynet eşyası muhafaza edilmektedir. Yapılan kontrollerde kişisel eşyalar arasında jilet, bıçak gibi kesici alet olması durumunda, herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için (intihar, yaralama gibi) tedbir amaçlı el konulmaktadır."

Türkiye İş Kurumu ile yapılan ortak çalışmayla kuruluşta kalan kadınların işe yerleşmelerine de yardımcı olunduğunun altını çizen Aydın, kadınların çamaşırlarını makinelerde yıkadıklarını, hastalık durumunda hemşire refakatinde, özel araç ile hastaneye götürdüğünü, uzman doktorlar tarafından ilaçları ve dozlarının belirlendiğini belirtti. 

Aydın, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

"Ayrıca eğitim, hukuk, sağlık, çocuklar için ücretsiz kreş, kira, eşya yardımı, harçlık, gerekli rehberlik hizmetleri, yeterli personel ile uygun fiziki mekanlarda, gizlilik esasına dayalı olarak kadınlarımız ve çocuklarının yüksek yararı gözetilerek, en üst seviyede hizmet verilmektedir. İl Müdürlüğünce, kuruluşlarımız üzerindeki denetimlerimiz sürekli devam etmekte olup, iddia edilen konular ile ilgili idari olarak gerekli inceleme ve araştırma da başlatılmıştır." 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2159 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim