• BIST 9524.59
  • Altın 2492.257
  • Dolar 32.5506
  • Euro 34.6708
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Akciğer kanserinde yüzde 6 düşüş yaşandı

Akciğer kanserinde yüzde 6 düşüş yaşandı
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş: - "Türkiye'de 2014 yılında tütünle ilgili yapılan çalışmalar neticesinde, akciğer kanserinde yüzde 6 düşüş yaşandı"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Türkiye'de 2014 yılında tütünle ilgili yapılan çalışmalar neticesinde akciğer kanserinde yüzde 6 düşüş yaşandı" dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Gümüş, Harran Konteyner kentte incelemelerde bulundu, kampta yürütülen sağlık hizmetleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Kamptaki markette de incelemede bulunan Gümüş, konteyner kentteki bir Suriyeli aileyi ziyaret ederek bir süre sohbet etti.

Gümüş ile beraberindekiler, daha sonra Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geçerek, yeni hizmete giren Robotik Cerrahi cihazını inceleyip yetkililerden bilgi aldı.

İncelmelerin ardından Balıklıgöl Yerleşkesi'nde "4 Şubat Kanser Haftası" etkinlikleri kapsamında kurulan Kanser ve Diş sağlığı taraması gezici araçlarını da ziyaret eden Gümüş, gazetecilere yaptığı açıklamada, kanserde erken teşhisin önemli olduğunu ve erken teşhis edilen hastalıkların bugün yüzde yüze yakın tedavi edildiğini söyledi.

Sağlık tesislerine ulaşamayan vatandaşlara yönelik gezici araç uygulaması hizmeti verildiğini belirten Gümüş, kolon, meme ve rahim ağzı kanserine yönelik gezici araçlarla tarama yapıldığını kaydetti.

Türkiye'de kadınlarda meme, erkeklerde ise tiroit ve Akciğer kanseri sayısının fazla olduğunu belirten Gümüş, kanserde çevresel sebepler ve genetik faktörlerin çok etkili olduğunu belirtti.

Kanserde erken teşhisin önemini vurgulayan Gümüş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kansere çok etkenler sebep olabiliyor. Örneğin en önemlisi obezite aşırı kiloluk kansere meylediliyor. Hareketsizlik ve kötü beslenme kanseri tetikleyebiliyor. Yenilen ve içilen yiyeceklere çok dikkat edilmeli. Amacımız öncelikle kanseri önlemek. 2015 yılında kanserle ilgili çok sayıda bilgilendirme çalışması yapacağız. Özellikle 2014 yılında Türkiye'de tütünle ilgili yapılan çalışmalar neticesinde akciğer kanserinde yüzde 6 düşüş yaşandı. Tütünle ilgili yapılan çalışmalarda önemli başarılar sağlandı, sigarayı içenlerde yüzde 6 düşüş var. Yani yüzde 33'lük oran, şimdi yüzde 27'ye düştü. Gösteriyor ki sigara içenlerde azalıyor. Artık vatandaşlarımız sigara içenlerle mücadele ettiği için önemli başarı elde edebiliyoruz. Asıl sonuçlarını 5 yıl sonra alabiliriz. Kanserle aktif mücadelemiz devam edecek"

Açıklamanın ardından Gümüş, araçlarda yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim