• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Akciğer kanserine yüzde 70 sigara yol açıyor

Akciğer kanserine yüzde 70 sigara yol açıyor
Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adem Kırış, akciğer kanseri nedeniyle yılda 1 milyon 300 bin kişinin öldüğünü, bu hastalığın yüzde 70 oranında sigaradan kaynaklandığını söyledi.

Antalya'da devam eden Türk Radyoloji Derneği 34. Ulusal Türk Radyoloji Kongresi kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevra Elmas, Başkan Vekili Prof. Dr. Halil Öztürk, Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Tuncay Turgut, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adem Kırış ve TÜRKRAD 2013 Bilimsel Kurul Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ertürk katıldı. Toplantıda görüntüleme yöntemleri, radyasyon, girişimsel radyoloji uygulamalarına yönelik güncel değerlendirme, kanser görüntülemesindeki yenilikler ve prostat kanseri tanısına etkileri, sağlık sistemindeki değişikliklerin görüntüleme hizmetlerine yansımaları ve görüntülemenin kötüye kullanımının toplum sağlığına etkileri konuları değerlendirildi. Prof. Dr. Adem Kırış, radyolojide kanser görüntülemeleri hakkında bilgi verdi. Dünyada en çok görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu belirten Kırış, her yıl 1 milyon 300 bin insanın bu hastalıktan öldüğünü söyledi. Akciğer kanseri olanların yoğun bir şekilde sigara kullandığını belirten Kırış, "Akciğer kanseri olanların yüzde 70'i sigara ile bir şekilde temas etmiş, yoğun sigara içmiş hastalar." dedi. Akciğer kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Kırış, "Erken akciğer kanser taraması ile erken dönem akciğer kanseri sık olarak tespit ediliyor. Tespit edilme oranı ölümlerin yüzde 20 daha azalmasını sağlıyor. Teşhislerin yüzde 85 daha artmasına sebep oluyor. Bu da akciğer kanser taramasının bize önemini ortaya koyuyor." diye konuştu.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Nevra Elmas da, derneğin amacı hakkında bilgi verdi. Temel amaçlarının tıp öğrencileri, radyoloji asistanları ve radyoloji uzmanlarını kapsayan meslek içi ve meslek sonrası radyoloji eğitimine katkıda bulunmak olduğunu belirten Elmas, "Sağlık Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde toplum sağlığına ilişkin radyolojik incelemelerin toplum sağlığına yararlı şekilde uygulanmasını sağlamak, halkı radyoloji konusunda bilinçlendirmek, meslek icraatında bulunan radyoloji hekimlerinin sosyal hak ve güvenliklerini korumak, meslektaşların bir araya gelerek akademik çalışmalarını sunabileceği bilimsel ve sosyal amaçlı toplantılar düzenlemek, uluslararası alanda Türk radyolojisinin tanıtılmasını sağlayarak bilgi alışverişinde bulunmaktır." şeklinde konuştu.

Diğer konuşmacılar da, radyoloji teknolojisinde gelinen noktalar, yaşanan sıkıntılar hakkında değerlendirme yaptı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3654 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim