• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Akciğer timi iş başında!

Akciğer timi iş başında!
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde diyetisyeninden laborantına, cerrahından psikoloğuna, depo görevlisinden hemşiresine 35 kişilik ekip akciğer nakilleri için ter döküyor. Biri çift taraflı 4 nakil başarıyla nakledildi.

6 aydır tek başına fiziksel ihtiyaçlarını bile gideremeyen 28 yaşındaki Emrah Demirci... İleri derecedeki solunum sıkıntısı sebebiyle bankadaki işinden ayrılmak zorunda 50 yaşındaki Nevruz Erdemir... 7 yıldır oksijene bağımlı yaşayan Kıbrıs gazisi 59 yaşındaki Murat Cesim... Nefes almakta bile zorlanan 30 yaşındaki kurs eğitmeni Ferhat Şahin... Birbirlerinden farklı ancak aynı çizgide bir hayat yaşayan bu dört insanın yolu Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Organ Nakli Merkezi'nde kesişti. Hastalıklar yüzünden hayatları tümüyle altüst olan bu dört kişi, başka hayatlar aracılığıyla bağışlanan akciğerler sayesinde yeni bir hayata kavuştu. Diyetisyeninden laborantına, göğüs cerrahından imamına, psikologdan depo görevlisine kadar 35 kişilik ekibin görev yaptığı Yedikule akciğer nakli ünitesi çalışmaya başladı. Başhekim Prof. Sedat Altın, 200 yataklı yeni hastane binasında oluşturdukları akciğer nakil ünitesinin artık rutin olarak nakil yaptığına dikkat çekiyor: Nakilleri yaptık ama bitmedi. Hem yoğun bakım hem sonrasında çok iyi bir bakım süreci gerekiyor. Eğer gerekli hijyen şartları sağlanamazsa, hastaların kaybı sözkonusu olabilir. Bu yüzden özel odalar hazırlattık, oralarda tedavi görüyorlar. Umarız organ bağışları artar ve bekleme listesindeki hastalar da çabucak iyileşme şansına kavuşur.

Deniz havası aldı
Emrah Demirci (28), amfizem sebebiyle 3 yıldır solunum sıkıntısı yaşıyor, 6 aydır ihtiyaçlarını gideremiyordu. Taburcu olunca deniz havası alan Demirci'ye, 14 yıl önce Sağlık Bakanlığı'nın yurtdışına gönderdiği ilk organ nakil hastası Nuran Sağlam eşlik etti.

Nakiller, Başhekim Prof. Sedat Altın'ın organizasyonunda Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Adnan Sayar, Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Hüseyin Yıldırımoğlu, göğüs hastalıkları uzmanları Dr. Levent Dalar ve Dr. Nur Dilek Bakan, göğüs cerrahisi uzmanları Doç. Dr. Adalet Demir, Dr. Songül Büyükkale, Dr. Serda Kanbur, Dr. Özgür İşgörücü, anestezi ve reanimasyon uzmanları Dr. Zeynep Nilgün Ulukol, Dr. Hayriye Nur Solmazer, Dr. Nurgül Pekdemir Bilgin, Dr. Betül Polat Akdemir'in de aralarında bulunduğu 35 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildi.

Türkan YILMAZER

115326.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9646 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim