• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Akdağ: Kızamık aşısıyla ilgili araştırma sonucuna göre hareket edeceğiz

Akdağ: Kızamık aşısıyla ilgili araştırma sonucuna göre hareket edeceğiz
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1975-1990 yılları arasında doğanların aşılanmasıyla ilgili bilimsel heyetin yapacağı saha araştırmasının ardından ortaya çıkan sonuca göre hareket edeceklerini söyledi.

Bakan Recep Akdağ, Hilton Otel'de düzenlenen "Karadeniz Ülkeleri Meme ve Servikal Kanser Koalisyonu" toplantısına katıldı. Akdağ, burada kızamık tartışmalarına değindi. Türkiye'de bir kızamık salgını olmadığını belirten Akdağ, İstanbul'daki vakaların Avrupa'dan bulaştığını aktardı. Endişe edilecek bir şey olmadığını dile getiren Akdağ, "Türkiye'de yüksek koruyucu tedbirler aldığımız için kızamık tamamen kontrol altındadır. Bu, 1975 ile 1990 yılları arasında doğan kişiler için de ne kadar risk olabilir? Onu da bilim adamlarımız araştırıyorlar. Onların verecekleri bilgiye gore hareket edeceğiz." dedi.

Türkiye'de 2001 yılında 31 bin kızamık vakası olduğunu hatırlatan Akdağ, "Biz çocuklarımızda kızamık beklemiyoruz. İstanbul'daki vakalar bize Avrupa'dan bulaşmış vakalar. Avrupa'da birçok ülkede var ama Türkiye'de bir salgın yok. Görülen kızamık vakaları da bizim kampanya yaptığımız ve aşıladığımız yaş grubundan daha önceki yıllarda doğmuş insanlar. 1975 ve 1990 arasında doğan kişiler yani. Kızamık çocuk aşılaması şeklinde yapılan bir şeydir. Çocuklarımızı aşılıyoruz ve koruyoruz. Çocuklarımıza bulaşmıyor. Daha üst yaş grubuna bulaşıyor. Endişe edilecek bir şey yok. Türkiye'de yüksek koruyucu tedbirler aldığımız için kızamık tamamen kontrol altındadır." şeklinde konuştu.

"Koruyucu önlemler az onun için oldu." diyenlere tepki gösteren Akdağ, "Bunları söyleyenler biraz insaf etsin. Türkiye bu hususta çok başarılı bir ülke. Kızamık her tartışıldığında '1990 öncesi tek doz aşı' cümlesiyle tartışıyoruz. Topluma yanlış mesaj vermeyelim. Kimseye tek doz aşı yapıldı diye zarar gelmez. Tek doz yetersiz kaldı diye kızamık geçirir. O yıllarda tek doz yapıldığını ve tekrarlanmadığını biliyoruz. Kızamık görüldükten sonra beyin hasarı yapan hastalık da dahil olmak üzere birçok hastalık yapabilir." ifadesini kullandı.

Bakan Recep Akdağ, kızamıktan korunmanın yolunun aşılanmak olduğunun altını çizerek, daha ileri yaş grupları için bir sorun oluşması halinde bilim adamlarıyla beraber bunu konuyu da çözeceklerini söyledi.

Domuz gribine ilişkin soruya Akdağ şöyle karşılık verdi: "Türkiye'de domuz gribiyle ilgili bilim adamları bir salgın beklemiyor ama mevsimsel olarak dolaşan grip virüslerinden biri de domuz gribidir. O da diğer grip virüsleri gibi hastalık yapabiliyor. Gribe karşı korunmak için risk gruplarının aşı yaptırması gerekir. Devletimiz risk gruplarına bu aşıyı ücretsiz olarak yapmaktadır." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2426 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim