• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Akdağ, 'Tam gün'de Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararını bekliyor

Akdağ, 'Tam gün'de Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararını bekliyor
'İdare olarak çalıştırdığım kişiye, 'Hastanede çalışıyorsan muayenehane açamazsın' deme hakkım yok mu' diye soran Akdağ, ekledi: Yüksek yargının gerekçeli kararını merakla bekliyorum. Vatandaşı, muayenehanesine yönlendirenin peşine düşeceğim. Bu konuda ye

'İdare olarak çalıştırdığım kişiye, 'Hastanede çalışıyorsan muayenehane açamazsın' deme hakkım yok mu' diye soran Akdağ, ekledi: Yüksek yargının gerekçeli kararını merakla bekliyorum. Vatandaşı, muayenehanesine yönlendirenin peşine düşeceğim. Bu konuda yeni tedbirler almaya başladık.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası'na ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin 'kısmi iptal' kararının gerekçesini merakla beklediğini belirterek, 'Vatandaşı özel muayenehaneye yedirmem. Vatandaşı özel muayenehanesine yönlendirenin peşine düşeceğim. Sağlık Bakanlığı'nda bu konuda tedbir alıyoruz' dedi. Kadınlarda rahim ağzı kanserini engelleyen HPV aşısına ilişkin yorum da yapan Akdağ, tek eşliliği savundu. Akdağ, şöyle konuştu: 'Tek eşlilik, her türlü korunmayla kıyaslanmayacak kadar güvenli. Türkiye'de tek eşliliği muhafaza etmek lazım. Bunu muhafazakar demokrat bir partinin bakanı ve bir hekim olarak söylüyorum. Aşıyı da maliyeti uygun olursa zorunlu aşılama kapsamına alabiliriz.'

DANIŞTAY'I BEKLİYORUM
Akşam'a konuşan Sağlık Bakanı, Tam Gün Yasası'ndan aşılara, sağlıklı beslenmeden cinsel eğitime kadar çeşitli konularda önemli açıklamalarda bulundu:

İDARE OLARAK HAKKIM: Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'na ilişkin kısmi iptal kararının gerekçesini merakla bekliyoruz. Kısmi iptal kararı 'Doktorlar muayenehane açabilir'  şeklinde yorumlanamaz. Böyle yorumlamanın neresinde kamu yararı var? Ayrıca anayasa değişikliğiyle yerindelik denetimini kaldırdık. Bundan sonra Danıştay ne yapacak bunu merak ediyorum. Benim idare olarak, çalıştırdığım kişiye, 'Hastanede çalışıyorsan muayenehane açmayacaksın' demek gibi bir hakkım yok mu? Hiçbir özel hastane, kendinde çalışan doktorun bir başka özel hastanede
çalışmasına müsaade etmez.

PEŞİNE DÜŞECEĞİM TEDBİR ALMAYA BAŞLADIK: 
Tam Gün Yasası'ndaki iptal kararıyla, sadece üniversite hastanelerindeki hekimlerin muayenehane açabileceğini ifade etmeye devam ediyoruz. Muayenehaneleri kapatmaya çalıştık. Ne var ki Anayasa Mahkemesi ve Danıştay, buna izin vermedi. Ama bunun anlamı, devletin hastanesine gelen hastayı özel muayenehanesine yönlendirip, para almak değildir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Kim yönlendiriyorsa onun peşine düşeceğim. Bu konuda, Sağlık Bakanlığı'nda tedbir almaya başladık.

TEK EŞLİLİĞİ KORUYALIM
- Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünden korunma konusunda tek eşlilik, tüm diğer koruyucu yöntemlerden daha etkili. Bu yüzden tek eşliliği muhafaza etmemiz lazım. Bunu hem muhafazakar demokrat bir partinin sağlık bakanı hem de bir hekim olarak söylüyorum. Erkekler maalesef kendilerini daha serbest hissediyor, daha rahat hareket ediyor, ama hastalık kadını vuruyor. AIDS için de durum böyle.
- Ülke genelinde kurulmaya devam eden gençlik merkezlerinde cinsel eğitim veriyoruz. HPV- DNA taramalarıyla rahim ağzı kanserine karşı erken tedbir almak mümkün. Bu konu üzerinde duracağız.
- Rahim ağzı kanseri aşısını toplum genelinde ücretsiz aşılama yapan ülke yok. Aşı, çok pahalı olarak piyasaya çıktı. Ama firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Uygun fiyatlara getirebilirsek aşılamaya başlarız. Türkiye'de rahim ağzı kanserine neden olan HPV taşıyıcılığı diğer ülkelere göre daha az. Cinsel eğitim konusunda gençlik merkezleri kuruyoruz. Bu konuda tek sorumluluk Sağlık Bakanlığı'nda olmamalı.

OBEZİTEYLE MÜCADELE İÇİN EYLEM PLANI HAZIR
- İnsanların yeme alışkanlıklarını obeziteyi önleyecek hale getirmek, farkındalık oluşturmak ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda bir eylem planı hazırlıyoruz. Bu planda, 'Sigaradan, şişmanlıktan ve hareketsizlikten korunma' hedefleri yer alıyor. Kalorisi yüksek yiyecekler konusunda gıda ambalajlarının üzerinde uyarılar yer alacak. Televizyonlarda yayımlanacak tanıtım filmleriyle vatandaşların bilinçlenmesini sağlayacağız. Doğal besinleri özendiren tanıtım filmleri çekilecek. Okul kantinlerinde meyve, süt, yoğurt, süt gibi doğal besinlerin satılması zorunlu olacak.

Şikayet olumsuzluk değil hak arama göstergesi
- (Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu'na son 6 ayda en yoğun şikayetin sağlık sektöründen gelmesiyle ilgili olarak),
Daha çok şikayet gitmesi olumsuzluk göstergesi değil, vatandaşın hak arama davranışının artışı ve aradığında cevap bulabileceğinin göstergesi. TÜİK'in yaptığı anketlerde, memnuniyet oranının en yüksek olduğu alan sağlıktır. Memnuniyet, 2003'te yüzde 39 iken, 2009'da yüzde 65'e ulaştı. Bizim 184 numaralı hattımıza günlük 2 bin kadar başvuru gelir. Bazen de teşekkür gelir. 60'a yakın operatör problem çözüyor. Her zaman çözülebildiğini iddia edemem, ama yüzde 80-90 oranında çözüm var. Her ilde bir il müdür yardımcısı ile bir başhekim yardımcısı bu konuda görevlidir.

Doruk ÇAKAR
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim