• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Alacağının yüzde 15'inden vazgeçen üniversite hastanesi 215 milyon YTL'yi alacak

Alacağının yüzde 15'inden vazgeçen üniversite hastanesi 215 milyon YTL'yi alacak
Hükümet, alacağının yüzde 15'inden vazgeçen üniversitelere, geri kalan yüzde 85'i tek seferde ödeyecek. Toplam alacağı 250 milyon YTL civarında olan üniversiteler 35 milyon YTL'den vazgeçerek 215 milyon YTL'lik taze kaynak sağlamış olacak.

Hükümet, alacağının yüzde 15'inden vazgeçen üniversitelere, geri kalan yüzde 85'i tek seferde ödeyecek. Toplam alacağı 250 milyon YTL civarında olan üniversiteler 35 milyon YTL'den vazgeçerek 215 milyon YTL'lik taze kaynak sağlamış olacak.

Üniversite hastaneleri Sağlık Bakanlığı'ndan alacaklarını tahsil edemeyince, rektörler yılın başında sıkıntıyı çözmek hükümet üyeleriyle bir araya gelmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yatan hastalara ilaç ve tıbbi malzeme sağlamada yaşanan sıkıntı ve üniversite hastanelerinin alacaklarına ilişkin görüşen rektörlere, yüzde 15'lik alacaktan vazgeçmelerini içeren çözüm sundu. Yasal düzenleme ise 5766 sayılı, torba yasa olarak da bilinen amme alacaklarını düzenleyen yasanın geçici 4'üncü maddesinde yer aldı. Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanması için bir yazı hazırladı.
  
Zaptı imzala, parayı 1 ayda al 
Mutabakat zaptında belirlenen alacak tutarının yüzde 85'i, zaptın imzalandığı tarihten itibaren 1 ay içinde Maliye Bakanlığı bütçesinden ilgili üniversitenin döner sermaye birimine doğrudan ödenecek. Yüzde 85'lik alacak tutarının ödenmesinden sonra ilgili üniversiteler kalan yüzde 15'lik kısmı ise silerek hesaplarından çıkaracaklar. Üniversiteler sildikleri kısım için herhangi bir alacak ve hak talebinde bulunamayacaklar. Böylece kaynak sıkıntısı çeken üniversite hastanelerine alacağının bir kısmından vazgeçmesi şartıyla taze kaynak sağlanmış olacak. Bunun için de üniversiteler, 20 Haziran tarihine kadar Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'ne başvuracak. Yapılan incelemenin ardından üniversite hastanelerinin alacaklarının yüzde 85'i ödenecek ve yüzde 15'i silinecek.
 
 
Uygulama nasıl olacak 
*31 Mart 2008 tarihinden önceki kamu idareleri ile yeşil kart alacakları için verilen hizmetlere ait tedavi giderleri bu kapsama girecek.
*Üniversite hastanelerinin sadece memurlara ve yeşil kartlılara verdiği hizmet nedeniyle olan alacakları kapsamda yer alacak.
*Bakanlık üniversite hastanelerinin tahsil edilemeyen alacaklarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için kontrolör görevlendirecek.
*Kontrolör, hastanelerin bilgi işlem sisteminden alınacak bilgilerle alacağı tam olarak tespit etmeye çalışacak ve inceleme raporu hazırlayacak.
*Üniversitelerin terkin yani silme ve ödemeye konu toplam alacağına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalaması gerekecek.

Bu haber toplam 1496 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim