• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Aldığı ilacın iade adresi manav çıktı!

Aldığı ilacın iade adresi manav çıktı!
İnternetten zayıflama, kilo alma ve güzellik ilaçları satan bazı firmalar, tüketicileri mağdur ediyor. Sanal alışverişin kolaylığına...

İnternetten zayıflama, kilo alma ve güzellik ilaçları satan bazı firmalar, tüketicileri mağdur ediyor. Sanal alışverişin kolaylığına ve fiyat avantajlarına güvenerek alışveriş yapan tüketiciler, ürünü iade etmek isteyince muhatap bulamıyor. İade edilmek istenen ilaçlar ise yanlış adreslere yönlendiriyor. Kimi iadeler manavlara bile gidiyor.

Üniversite öğrencisi Fatma Nur Bakırtemizler, üç ay önce internetten Gainmax marka kilo aldıran ilaçlardan satın aldı. Büyük bir alışveriş sitesinin yönlendirmesiyle Türkiye’de ilacı sattığı iddia edilen EM-FA e-ticaret şirketinin portalına ulaştı. Ürünün siparişini veren Bakırtemizler, bir hafta içinde evine gelen ilacın yanlış ürün olduğu gerekçesiyle iadesini yapmak istedi. Ürünü, internetten verilen adrese aynı kargo firmasıyla anında iade etti. Ancak iade edilen ürün, firmaya ulaşmadı. İnternetten bildirilen firmanın iade adresinin bir bilgisayar firması olduğu ortaya çıktı. Küçükçekmece’ye bağlı Yeni Mahalle Düz Sokak’taki bir adrese giden kilo alma ilaçlarının peşine düşen Zaman, Bakırtemizler’in iade ettiği ilaçları firmanın önündeki çöp konteynerinde buldu.

Çorum’da öğretmenlik yapan Demet Akkoyun da internet üzerinden ilaç alarak mağdur olanlardan. 29 Ekim 2012 tarihinde internetten 80 lira karşılığında Capsiplex zayıflama ilacı satın aldı. Kendisine gelen ilacı inceledi ve ilacın sahte olduğunu fark etti. Firmayı arayan Akkoyun ise muhatap bulamayınca ürünü kargo poşetinin üzerinde yazan adrese iade etti. Haftalarca bekleyen ve hiçbir geri dönüşüm almayan Demet Hanım, firma sahibi Fatih Taştan’ı aradı. Taştan, ilk zamanlarda ilacı satan firma olduğunu inkâr etse de Akkoyun’un ısrarlı aramaları sonrasında parayı bir hafta içinde iade edeceği garantisini verdi. Ancak Taştan’ın verdiği sözün üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen para iade edilmedi. Zaman, Demet Akkoyun’un iade ettiği zayıflama ilaçlarının İstanbul Yakuplu, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki bir manava gönderildiğini ortaya çıkarttı.

Tüketiciler tarafından iade edilen ürünlerin gittiği adresteki bilgisayar dükkânının sahibi Mustafa Gökhan Çıkmaz, kendisine gelen ilaçlardan bıktığını söylüyor. Her seferinde dükkânına gelen ürünleri çöpe attığını belirten Çıkmaz, “Kargo, ürünleri getirip bize bırakıyor ve arkasını dönüp gidiyor. Biz de açıkçası ne olduğunu bugüne kadar anlayamıyorduk. Bıktık artık.” diyor. Yakuplu’daki manav sahibi Fahri Gök de kendisine gelen ilaçlardan bıkmış durumda. Kapısına gelen kargocuları kovduğunu belirten Gök, “Her gün kargo geliyor. Açıp bakıyorum, içinde zayıflama ya da kilo alma ilaçları var. Bunlar ne diyorum; getiren şahıs, siz göndermişsiniz, müşteri iade etmiş, diyor. Ben manavım, ilaçla ne işim var kardeşim?” şeklinde konuşuyor.

‘İnternet dolandırıcılığı görmezden geliniyor’

İnternette suç işlemenin kolay olması, faillerin ortaya çıkmasında karşılaşılan güçlükler ve caydırıcı yasal düzenlemenin olmaması, yeni dolandırıcı firma ya da şahısları artırıyor. Türkiye Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, bu konuda kanunda birçok hüküm olmasına rağmen savcıların, şikâyetlere ‘hukuki meseledir’ diyerek takipsizlik verdiğini belirtiyor. Avukat Yusuf Ayık ise yaşananlar için, “Bunlar satış değil, aleni dolandırıcılıktır. Gerekirse polis aracılığıyla tüketiciye ulaşılmalı ve olaylar derinlemesine incelenip gerekli cezalar verilmeli.” diyor.

Tüketici önce ürünü aldığı yere üründen memnun kalmadığını ve iade ettiğini belirten bir mail atmalı. Bu, delil olarak kullanılabilir. Ürün bin 161 liraya kadar bir değere sahipse kaymakamlıklardaki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurulmalı. Eğer alınan ürünün fiyatı bin 161 liradan fazla ise İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne gidilmeli. Buraya başvurduğunda satılan bozuk veya sahte mal, delil niteliği kazanıyor. Ayrıca Alo 175 aranarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl müdürlüklerine sorun ulaştırılabilir. Eğer ürün kapıdan teslim alınmışsa 7 gün içerisinde firmaya bir ihtarname çekilmeli. Dilekçe gibi hazırlanan bu dokümanla, firmaya sorunlar belirtilerek iadesi talep edilebilir. Firmanın, ürünü 20 gün içerisinde geri almaması durumunda hukuki süreç başlatılabilir. Tüketici koruma derneklerinden de her türlü yardım alınabilir.

Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2723 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim