• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Alınan her beş kilo yeni bir hastalıktır!

Alınan her beş kilo yeni bir hastalıktır!
Çağımızın hastalığı olan obezitenin ardında sadece çok yemek değil pek çok hormonal sorun da yatıyor. Diyet Uzmanı Banu Kazanç, "Her fazla kilo hastalık getirir.

 

ZAYIFLADIKÇA DAHA MUTLU OLUYORLAR
Kilo veren kişilerin ruhsal durumunda ne gibi değişimler gözlüyorsunuz?

Diyete başladığınız ilk haftalar çok önemlidir. Kilo kaybettiğiniz zaman vücudunuzdaki değişimi hem siz, hem de başkaları fark etmeye başladığında; kendinizi daha sağlıklı hissedersiniz. Kilo vermek; estetik kaygıların ötesinde bir sağlık kazanımıdır. Her zayıf insanın sağlıklı olacağının garantisi yoktur ama alınan her beş kilo, hastalıklara davetiye çıkaran bir risk faktörüdür.

KISA SÜREDE VERİLEN KİLO ÇABUK GERİ GELİR
İdeal bir diyet programıyla ayda ortalama kaç kilo verilmelidir?

Kişiye göre değişir ama genel bir şeyler söylememi isterseniz; hedeflenen kilo kaybı ayda dört-beş kilonun üstünde olmamalıdır. Ancak, kişinin durumuna göre kilo verme hedefleri farklılıklar içerir.

KALICI OLAMIYOR
Çabuk kilo vermek vücut için zararlı mıdır?

Hızlı kilo verdirmeyi vâdeden diyetlerle, kalıcı kilo kaybını sağlayamazsınız. Üstelik, bu diyetler yüzünden başka sağlık sorunları riskini de üstlenmek zorunda kalırsınız.
Şok diyetlerin vücuda zararı nedir?
Kısa sürede çok kilo verdiren diyetler çok düşük kalori ve sınırlı besinlerle yapılır. Bu tür uygulamalar da metabolizmanın yavaşlaması, kas kaybı ve iştah kontrolünün bozulmasına neden olur. Bu tarz diyetlerin kalıcı olma şansı yoktur! Bir miktar kilo verilmiş olsa da; bunlar kısa zamanda geri alınır. Hatta kişi daha az veya eskisi kadar bile yese kilo almaya devam eder, verilen kiloların çoğu su ve kaslardan gider. Oysa asıl hedef; vücuttaki fazla yağ yüzdesini azaltmak, yağları eritmektir.

DİYET ÖNCESİ YAĞ ORANI BELİRLENİYOR
Kilo vermek isteyenler 'kişiye özel diyet' mi uygulamalı?

Kilo yönetimi; kişiye, cinsiyete, yaşa, sağlık verilerine hatta mevsimlere bağlı olarak değişir. Kişiler için hazırlanan diyet listeleri öğün bazında, gün ve hafta bazında planlanmalı, farklılıklar içermelidir. Sürekli aynı besinlerle insanları zayıflatmak mümkün olmaz. Diyet listesinin çeşitliliği olması gerekir. Vücudun kilo vermeye direndiği dönemlerde kalori artırmak bile gerekir. Kişinin vereceği kilo; 20 ise farklı, beş ise farklı diyet listesi uygulanmalıdır.

SAĞLIKLI HEDEF
Kilo verme hedefi nasıl belirlenir?

Diyete başlamadan önce vücut bileşim analizi cihazı ile kişinin yağ, kas, su oranı metabolizma hızı ölçülür; ideal ağırlığı saptanır. Hedef belirlerken; kişinin kendini sağlıklı ve zinde hissedeceği ağırlık belirlenmelidir.

20 YIL ÖNCEKİ HALİNİZE DÖNMENİZ İMKANSIZ
En zayıf kadının bile vermek istediği birkaç kilo fazlalığı vardır. Sizce ideal ağırlık nedir?
Vücut ağırlığınızın sabit olmasını istemek gibi bir hataya düşmeyin! 20'li yaşlardaki kilonuzun, diğer 10 yıllık dönemlerde değişmeden kalması pek olası değildir. "Evlenmeden önce şu kilodaydım", "İlk çocuğuma hamile kalmadan 48 kiloydum" gibi geçmişte kalan durumları milat olarak algılamaktan vazgeçin. Bahanelerin arkasına gizlenmek; gerçeklerle yüz yüze gelmekten her zaman daha kolaydır. Gerçekleri kabul etmek, sonuca ulaşmanızı mümkün kılar. Önemli olan standart ideal kilo tabloları değil, sizin için ideal olanın saptanmasıdır.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4968 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim