• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Alkol kullanımı hafıza problemine neden oluyor!

Alkol kullanımı hafıza problemine neden oluyor!
Genç yaşlarda uzun süreli alkol kullanımı B1 vitamini eksikliğine bağlı hafıza problemlerine neden oluyor!

Sürekli ve yüksek miktarlarda alkol kullanımı tüm organların yanı sıra yönetici organımız olan beyine de ciddi zararlar veriyor…

Hisar Intercontinental Hospital Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Gülümser Kızıltaş Tokmak’la alkol kullanımının beyin üzerindeki olumsuz etkilerini konuştuk.

Aşırı Alkol Tüketimi, Beyin Hücrelerinin Ölümüne Kadar Giden Bir Dizi Olayı Başlatıyor!

Alkol içeren içeceklerin sürekli ve yüksek miktarlarda tüketilmesi tüm organların yanı sıra Merkezi Sinir Sistemi üzerinde de çok ciddi yan etkilere neden oluyor. Başlangıçta uyku hali, aşırı neşelilik durumu, hareketleri kontrol etmekte zorlanma, dengesizlik gibi etkiler olabileceği gibi, doz arttıkça bilinç bulanıklığı ve ölüme kadar giden yan etkiler ortaya çıkar. Yapılan çalışmalar alkol tüketiminin beyinde nöron ölümünü tetiklediğini göstermiştir. Serebellum (beyincik) ve hipokampus (bellek merkezi) denilen beyin bölgeleri alkole en duyarlı alanlardır. Özellikle beyincik kabuğunda bulunan purkinje adı verilen birtakım hücreler alkole en duyarlı hücrelerdir. Uzun süreli alkol kullanımı bu hücreler üzerinde bilgi alışverişini sağlayan uzantıların zarar görmesine, hücre içi organellerde genişlemeye, bu hücrelerin sayısında azalmaya, çalışmasında bozulmaya neden olur. Alkolün beyin hücreleri üzerindeki zararlı etkisi hücre ölümüne kadar giden bir dizi olayı başlatır. Ayrıca yapılan çalışmalar göstermiştir ki, uzun süreli yüksek miktarda alkol kullanımının beyin hücre ölümünü tetiklemesindeki bir diğer sebep etanolün DNA tamirinde ve sentezinde yer alan esansiyel öncü maddelerin sentezinde kritik rol oynayan, karbon metabolizması üzerindeki zararlı etkileridir. Bu durumda DNA tamiri, yenilenmesi-sağlamlığının devamı sürdürülemeyeceği için sonuç; nöronların ölümüdür.

Gelişmekte olan çocuklarda kronik alkol kullanımı hipokampus denilen hafızadan sorumlu bölgeyi çok etkiler. Uzun süreli alkol kullanımında tiamın (b1) vitamini eksikliğine bağlı hafıza problemleri-dengesizlik-görme problemleri-kişilik değişikliği-halüsinasyonlar –uyanıklık kusuru ile karakterize Wernicke Ensefalopatisi denilen klinik tablo ortaya çıkar. Uyanıklık kusurlarının olmayıp bellek kusurlarının daha ön planda olduğu bir diğer tabloya Korsakoff Sendromu (Organik ve inorganik maddelerle zehirlenme sonucu görülen bir zihinsel bozukluktur. Yakın geçmişteki olayları tam anımsamamak, olmamış durumları var olmuşçasına anlatmak, zaman, yer ve kişi için kavram bozukluğudur.) denir.

Sıçanlar üzerinde yapılan birtakım çalışmalarda kronik alkol kullanımının yan etkilerine karşı B1 (tiamın) vitamini yanında C vitamini ve metionin denilen hormonunda etkili olabileceği gösterilmiştir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3457 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim