• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Alternatif tıp kullanan doktoruna danışmıyor

Alternatif tıp kullanan doktoruna danışmıyor
Alternatif ve Destekleyici Tıp Uygulamaları anketinde katılımcıların yüzde 72’si alternatif tıp uygulamaları kullandığını belirtirken, yüzde 63’ü ise alternatif tıp yöntemlerine başvurduklarından doktorlarının haberi olmadığını ifade etti.

Gazi Üniversitesi tarafından yapılan “Alternatif ve Destekleyici Tıp Uygulamaları” anketinde kişilerin yüzde 72’sinin alternatif tıp uygulamaları kullandığı sonucu çıktı.

Anket, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hastane İşletmeciliği Master ve Sağlık Kurumları Yönetimi Doktora Program Koordinatörü Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, Prof.Dr. Enver Hasanoğlu, Öğr. Gör. Dr. Asuman Atilla, Öğr. Gör. Alper Güzel, Pelin Yılık tarafından gerçekleştirildi.

Ankete katılan bin 500 kişinin yüzde 72’si alternatif tıp yöntemlerini son bir yıl içerisinde kullandıklarını belirtti. Alternatif tıp yöntemlerini kullanan bin 82 kişinin büyük bir çoğunluğu, bitkisel tedavi yöntemini tercih ettiklerini ifade ederken katılımcıların yüzde 26’sının masaj ve yüzde 24’ünün diyet desteği kullandıkları belirlendi.

Ruhsal yönden daha iyi hissetmek için

Derin nefes alma egzersizi, dini yöntemler ve müzik terapisi de katılımcıların kullanmayı tercih ettiklerini belirttikleri diğer alternatif tıp yöntemleri arasında.

Alternatif tıp yöntemlerinin çoğunlukla tedavi ve destek amaçlı olarak kullanıldıkları ve korunma amaçlı olarak pek sık tercih edilmediği görüldü. Katılımcıların çoğunlukla kendilerini fiziksel ve ruhsal yönden daha iyi hissetmek istedikleri için alternatif tıp yöntemlerine başvurdukları tespit edilirken, alternatif tıp yöntemlerinin yan etkisinin az olmasının da bu yöntemlerin tercih edilmesinde bir diğer etken olduğu görüldü.

Katılımcıların yüzde 60’ı alternatif tıp yöntemlerini “soğuk algınlığı” ile ilgili şikayetlerinde tercih ederken, yüzde 31’i bel ve sırt ağrısında, yüzde 25’i mide ve bağırsak hastalıklarında, yüzde 16’sı uykusuzlukla ilgili problemlerinde, yine yüzde 16’sı göğüs ve yüzde 16’sı da boyun ağrılarında, yüzde 14’ü eklem ağrıları ve kireçlenmelerde, yine yüzde 14’ü baş ağrısı ve migrende, yüzde 11’i de psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmek amacıyla alternatif tıp yöntemlerini kullanıyor.

Katılımcılara alternatif tıp kullanımı konusunda doktorlarına haber verip vermedikleri sorulduğunda yüzde 63’ünün alternatif tıp yöntemlerine başvurduklarından doktorlarının haberinin olmadığı belirlendi. Katılımcılara alternatif tıp yöntemlerinden bekledikleri faydayı sağlayıp sağlamadıkları sorulduğunda ise, bin 82 kullanıcının yüzde 75’inin yarar sağladığını ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2261 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim