• BIST 9693.46
  • Altın 2505.484
  • Dolar 32.5806
  • Euro 34.8076
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Alzheimer aşılanmaya hazır!

Alzheimer aşılanmaya hazır!
Alzheimer tedavisinde büyük gelişme! ABD'li Dr. Rosenberg ve ekibi, beyinde ödeme yol açmayan bir DNA aşısıyla hastalıkla savaşacak antikor üretmeyi başardı...

Alzheimer tedavisinde büyük gelişme! ABD'li Dr. Rosenberg ve ekibi, beyinde ödeme yol açmayan bir DNA aşısıyla hastalıkla savaşacak antikor üretmeyi başardı. Vücuda girince bağışıklık sistemini uyaran deneme aşamasındaki aşının 2 yıl sonra kullanılması bekleniyor

ABD'deki Teksas Üniversitesi Southwestern Tıp Merkezi araştırmacıları, beyinde plak oluşturarak Alzheimer hastalığının meydana gelmesinde rol oynadığı düşünülen küçük bir proteine (beta-amiloid) karşı deneysel bir aşı geliştirdi. Prof. Dr. Roger Rosenberg ve ekibinin ürettiği ve hayvanlar üzerinde denenen DNA aşısı bu proteine bağlanarak, Alzheimer hastalığını yok eden antikorları 10 kat daha fazla uyardı. Vaccine dergisinde yayımlanan çalışmanın iki yıl sonra insanlar için kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor. Dr. Rosenberg, geliştirilen antikorun yalnızca plaklı dokulara bağlandığını ve hastaların tedavisinde klinik açıdan yararlı antikorların üretilmesinde ümit verici olduğunu söyledi.

KULAKTAN ENJEKTE
Daha önce yapılan bir çalışmada, koldan enjekte edilen beta-amiloid proteininin bağışıklık sistemini tetiklediği ve yararlı antikor ürettiği saptanmıştı. Ancak, bunun kimi zaman beyinde ödeme yol açtığını keşfeden Dr. Rosenberg ve ekibi, geleneksel olmayan bir DNA aşısı geliştirmeye karar verdi. Rosenberg, çalışmada, küçük altın tanelerini beta-amiloid DNA'sı ile kapladıklarını, aşıyı denek hayvanlarına kulaktan enjekte edince bağışıklık sistemini uyardığını ve beta-amilode karşı antikor üretildiğini açıkladı.

7 YILDA GELİŞTİRİLDİ
Çalışmanın bir sonraki aşamasında aşının hayvan modellerinde uzun dönemdeki güvenliliğini araştıran Dr. Rosenberg, aşının 7 yılda geliştirildiğini ve önemli bir toksisiteye neden olmazsa insanlar için kullanımını da geliştireceklerini dile getirdi. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, Rudman Vakfı ve Alzheimer Derneği tarafından finansal olarak desteklenen araştırmayla ilgili Dr. Rosenberg, bundan sonraki aşamada Alzheimer hastalığı gelişmiş farelerdeki plakaları yok edecek bir ilaç üzerinde çalışacaklarını söyledi.

Varolan ilaçla bunamada azalma
En sık rastlanan ikinci demans (bunama) tipi olan DLB hastalığında, Alzheimer'ın tedavisinde de kullanılan bir ilacın etkinliği saptandı. 7 ülkeden 33 merkezin yürüttüğü araştırmaya İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Alzheimer Demeği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre başkanlık etti. Tıp dergisi Lancet'te yayınlanan araştırmayla ilgili Emre, hastalığın aynı tarzda belirtiler vermesi sebebiyle sık sık Alzheimer ve Parkinson hastalıklarıyla karıştırıldığını söyledi. Araştırmada, ilacın hastalığın yarattığı yıkımı azaltabildiğini anlatan Emre, 'DLB'lilerde hareketler yavaşlıyor, dikkat bozukluğu, hafif unutkanlık, yoğun hayal kurma gibi belirtiler ağırlık kazanıyor' dedi.

Türkan YILMAZER

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3968 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim