• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Alzheimer iğnesi fantazi boyutunda bir iddia

Alzheimer iğnesi fantazi boyutunda bir iddia
Basında yer alan haberlerde kamuoyuna “mucize tedavi” olarak sunulan ve Alzheimer hastalığını tedavi ettiği öne sürülen iğnenin yankıları sürüyor.

Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan, mucize iğne olarak piyasaya sunulan iğneye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ iddianın fantezi boyutunda olduğunu söyledi. Tanrıdağ; “Son derece abartılı, irrasyonel, popüler bir iddia. Yıllardır beklenti içinde olan ve kırılgan bir yapı sergileyen hasta ve yakınlarının kesinlikle bu gibi tedavi önerilerine karşı dikkatli olması gerekir” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi, NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, son günlerde “Alzheimer’a mucize ilaç” başlığıyla basında sıkça yer alan iddiaları değerlendirdi.

"Alzheimer tedavisi bulundu", "Kesin çözüm" yönünde basında yer alan haberlerin çıkış zeminine bakılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tanrıdağ, Alzheimer hastalığını yavaşlatma, hızını kontrol altına alma yönündeki ilaç çalışmalarının 20 yıl öncesine dayandığını söyledi.

Bu sürenin hem hasta hem de hasta yakınları açısından oldukça uzun bir süre olduğunu, bir beklenti içinde olan insanların basında yer alan haberlere hemen ilgi gösterebileceklerini söyledi.

Alzheimer hastalığının tedavisinde dünya genelinde 4-5 farklı ilacın kullanıldığını belirten Tanrıdağ, kimyasal içerikleri açısından ilaçları 2 başlıkta değerlendirebileceklerini kaydetti. Bir tanesinin, beyinde eksilen ve hafızayla ilgili olduğu temel eksikliğin giderilmesine yönelik ilaçların, diğerinin ise davranışların ayarlanmasıyla kendini gösteren, önemli bir kimyasalın beyine verilmesiyle alakalı ilaçları tedavide kullandıklarını söyledi.

İğne vasıtasıyla hastalık belirtilerinin düzeldiği yönünde iddiaları değerlendiren Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, iddiaların bilimsel zeminde olmadığını söyledi.

Tanrıdağ; "Hiçbir şekilde bilimsel olduğu kabul edilemez. Nereden, nasıl ne şekilde ortaya çıktığı bilinmeyen bir hastalığın belirtilerini bir anda yok eden tedavinin nasıl bir bilimsel açıklaması olabilir. Bilimsel çalışmalar, uygun zeminde olgunlaşır, dergilerde, araştırma makale olarak yayınlanır, dünyanın değişik yerlerinde birbirinden değişik insanların paralel sonuçlar bulmasıyla ancak saygınlık kazanır ve değer elde eder. Bu iddia fantezi boyutunda bir iddia bu tür tedavi önerilerine karşı insanların dikkatli olması gerekiyor.

Son derece abartılı, irrasyonel, popüler bir iddia. Kesinlikte hastaların uzak durması gerekiyor bu gibi önerilen tedavi yöntemlerinde. İnsanlara hak vermek gerekiyor çünkü haklı beklentileri var. Yıllardır tedavi yönünde bir beklenti içindeler. Bu beklenti seviyesindeki toplum ve hasta yakınları çok kırılgan ve yeni haberleri kolay kabul eder, psikoloji içine giriyorlar doğal olarak.

Ne yaparsanız yapın zihni yıkım yapan, kişiyi tamamen başka bir birey haline getiren çok önemli bir hastalık Alzheimer. Kesin tedavisi yok. Bu kırılgan zeminde en ufak bir haber bile sansasyon olabiliyor.

Hasta ve yakınları böyle bilgiyle karşılaşıldığında ilgili kuruluş ve hekimlere kesinlikle başvurmalı. Türk Nöroloji Derneği’nin iddialara hemen cevap vermesi güzel. Tebrik ediyorum. Bu da bu ve benzeri durumlarda merak edilen soruların en kısa sürede yanıtlanacağının bir belirtisidir.

Bu ve benzeri konularda her zaman yeni haberlerle karşılaşabiliriz. Bu konuda bir aracı olmalı." ifadelerinde bulundu.

Bu haber toplam 2980 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim