• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Alzheimer`dan bu yöntemle korunun

Alzheimer`dan bu yöntemle korunun
Emekli oldum diye kenara çekilmeyin. Alzheimer`dan korunmanın en iyi yolu spor yapmak...

Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, halk arasında `unutkanlık` olarak tabir edilen Alzheimer`a karşı spor yapılmasını önerdi. Dr. Alper, `Emekli oldum diye kenara çekilmeyin. Unutkanlığı yenmeniz için yapılabilecek en büyük aktivite spordur.` dedi.


Alper, `Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer`da henüz bilinmeyen nedenlerle beynin belli bölgelerinde proteinler birikerek sinir hücrelerini hasara uğratıyor, birbirleri ile olan bağlantılarını koparıyor ve sinir uyarılarını taşıyan bazı kimyasal maddelerin miktarını azaltıyor. Bunun sonucunda da bilgiler ve zihinsel beceriler birer birer yitiriliyor. Zihinsel sorunların beraberinde de çoğu kez depresyon, hayaller görme, saldırganlaşma, nedensiz ağlamalar, uyku bozuklukları ve amaçsız dolaşmalar gibi davranışsal sorunlar eşlik ediyor.` diye konuştu.


Günlük yaşam işlevlerini etkileyecek düzeyde bellek kaybı ve basit kelimeleri bulmada güçlük çekmenin Alzheimer`in habercisi olabileceğine dikkat çeken Dr. Yaprak Alper, diğer belirtileri de `günlük yaşam işlevlerini yerine getirmede zorluk çekme; zaman ve mekan karıştırma; yargıya varma ve karar vermede güçlük çekme; pratik düşünme becerisinde güçlük çekme; sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma; ruh hali ve davranışlarda değişiklik gösterme; kişilik değişiklikleri gösterme; alışılagelmiş işler ve sorumluluklardan kaçma` olarak sıraladı.


Bu belirtilerden bir veya bir kaçını yaşayan kişilerin zaman geçirmeden hekime gitmesini öneren Dr. Yaprak Alper, yakın zamana kadar etkili tedavi seçenekleri bulunmadığından Alzheimer hastaların kaderine terkedilmesine karşın artık bu hastalıkla ilgili umut ışığı niteliğinde ilaçlar bulunduğunu belirtti.


Unutkanlığa karşı yapılabilecek en büyük aktivitenin spor olduğuna da dikkat çeken Alper, `Yapılan araştırmalar emeklilik sonrası birden bire her türlü çalışmayı kenara bırakıp, hayattan elini ayağını çekenlerin Alzheimer ve diğer demans hastalıklarına daha çok ve daha çabuk yakalandığını ortaya çıkarıyor. Bu nedenle emekli olsanız bile zihninizi emekli etmeyin. Bulmaca çözün, çiçek ekin. Hangisini severseniz sevin ama mutlaka bir hobiniz olsun.` şeklinde konuştu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2540 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim