• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

"Ambulans kazaları" haberlerine tepki

"Ambulans kazaları" haberlerine tepki
Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde yaşanan hataların ve aksaklıkların son günlerde basında fazlaca yer bulması, acil sağlık hizmetleri derneklerinin tepkisine yol açtı.

(İHA) - Basında yer alan ambulans kazaları haberlerinin personelin konu hakkında yetersizliğiyle alakalı olmadığını dile getiren Acil Ambulans Hekimleri Derneği, Paramedik Derneği ve Acil Tıp Teknisyenleri Derneği başkanları, verilerin doğru algılanması gerektiğini belirtti. Bu üç derneğin merkezlerinin İzmir'de olduğunu ve en doğru açıklamayı kendilerinin yapacaklarını belirten Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Başkanı Yaşar Gökbayrak, "Ülkemizde hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde büyük gelişmeler yaşanmış ve diğer ülkelere model olacak konuma gelinmiştir. Son günlerde bazı basın yayın organlarında 'Ambulans kazalarının arttığı, ambulansların eğitimsiz ve yetersiz kişilerce kullanıldığı' konularında yayınlanan olumsuz haberlerle ilgili kamuoyunu birinci elden bilgilendirmeyi görev bilmekteyiz" dedi. 2010 yılında tüm Türkiye'de iki milyonu aşkın acil vakaya ambulanslar ile ulaşıldığını anlatan Gökbayrak, şunları söyledi: "Bu yoğunluk içerisinde 112 ambulansları çoğu maddi hasarlı olmak üzere 1058 kazaya karışmıştır. Bu kazaların 571'inde şoförler, 336'sında paramedikler ya da acil tıp teknisyenleri ambulans sürücüsü olarak görev yapmıştır. Kaza sayısının toplam vaka sayısına oranı yüzbinde 51'dir. Ambulans kazaları bütün ülkelerde görülmektedir. Ülkemizdeki yol ve araç durumu ile sürücülerin ambulansların geçiş üstünlüğüne yaklaşımları malumdur."

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenlemelerle 2004'ten beri her yıl artan sayılarla paramedik ve acil tıp teknisyeni ambulanslarda göreve başladığını belirten Gökbayrak, şöyle konuştu: "Sağlık personeli olmayan ve hastaya tıbbi müdahale yapma yetkisi olmayan şoförlerin yerine bu konuda uzmanlaşmış sağlık personellerinin yer alması ile, hastalara ekip olarak daha nitelikli, hizmet vermek çok daha faydalı olacaktır."

Paramedik Derneği Başkanı Umut Uğurel, son zamanlarda ambulans kazaları ve personel yetersizlikleri haberlerini çok sık gördüklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Basında yer alan bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Söylenenler, 2 sene önce üç kaza vardı, bu sene 5 olmuş şeklinde. Evet, çünkü 2 sene önce 5 istasyon vardı bu sene 10 istasyon var. Oranlara doğru perspektiften bakalım."

Şoförlere araba nasıl kullanılır eğitimi verilmediğini anlatan Uğurel, "Ambulans şoförlerine şoför eğitimi verilmiyor, güvenli sürüş nasıl sağlanır şeklinde eğitim veriliyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1902 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim