• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Ambulans kazalarının arttığı iddiaları

Ambulans kazalarının arttığı iddiaları
Acil Ambulans Hekimleri Derneği, Paramedik Derneği ve Acil Tıp Teknisyenleri Derneğince yapılan ortak açıklamada, ''Son günlerde bazı basın yayın organlarında ambulans kazalarının arttığı, ...

Acil Ambulans Hekimleri Derneği, Paramedik Derneği ve Acil Tıp Teknisyenleri Derneğince yapılan ortak açıklamada, ''Son günlerde bazı basın yayın organlarında ambulans kazalarının arttığı, ambulansların eğitimsiz ve yetersiz kişilerce kullanıldığına dair yayımlanan haberler gerçeği yansıtmamaktadır'' denildi.

Üç meslek örgütünün düzenlediği basın toplantısında, hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Paramedik Derneği Başkanı Umut Uğurel, Sağlık Bakanlığına bağlı olarak 81 ilde hizmet veren 112 ambulans servislerinde toplam bin 460 istasyondaki 2 bin 547 ambulansta, son atamalarla birlikte 2 bin 60 hekim, 2 bin 485 paramedik (hastane dışında acil hasta ve yaralılara müdahale eden, gerektiğinde ambulans şoförlüğü de yapan profesyonel sağlık personeli), 9 bin 302 acil tıp teknisyeni ve 2 bin 500 şoför olmak üzere toplam 16 bin 347 personelin görev yaptığını bildirdi.
Uğurel, 2010 yılında Türkiye'de 2 milyon 69 bin 459 acil vakaya ambulanslarla göreve çıkıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Bu yoğunluk içerisinde 112 ambulansları çoğu maddi hasarlı olmak üzere bin 58 kazaya karışmış, bunların 571'inde şoförler, 366'sında ise paramedik ve acil tıp teknisyenleri, ambulans sürücüsü olarak görev yapmıştır. Kaza sayısının toplam vaka sayısına oranı yüz binde 51'dir. 2009 yılında 1 milyon 878 bin acil hastaya çıkış yapılmış, 923 kaza meydana gelmiştir ve oran yüz binde 49'dur.

Ambulans kazaları dünyanın bütün ülkelerinde görülmektedir. Acil vakalara kısa sürede ulaşmak için yoğun çaba gösteren ambulans ekiplerinin kazaya uğramasında, sürücülük becerilerinin yanında trafik yoğunluğu, yol, hava şartları ve benzeri çevre faktörlerinin de etkisi bulunmaktadır. Ülkemizdeki yol ve araç durumuyla sürücülerin ambulansların geçiş üstünlüğüne olan yaklaşımı, kamuoyunca bilinmektedir. Artan ambulans sayısı ve vaka sayısına rağmen iddia edildiğinin tersine kaza oranlarında bir artış olmadığı gibi, çalışan nitelikli personel sayısındaki bu artış ile ülke düzeyinde ulaşılan vakalar ve hayata döndürülen hasta sayılarında ciddi oranda artışlar olmuştur.''

ABD, Kanada ve gelişmiş Avrupa ülkelerinde acil ambulans sistemlerinde özel eğitim almış paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin görev yaptığını, bu ülkelerde de ambulansları paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin kullandığını ifade eden Uğurel, Türkiye'de verilen eğitimlerin konu ve sürelerinin bu ülkelerle bir farklılık göstermediğini, ambulanslarda çalışan hekim sayısının ise birçok ülkeye göre hala oldukça fazla olduğunu dile getirdi.

Uğurel, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de acil tıp teknisyeni ve paramediklerin hem tıbbi müdahale hem de ambulans sürücülüğü görevini başarıyla yerine getirdiğini vurgulayarak, ''Ambulanslarda, sağlık personeli olmayan ve hastaya tıbbi müdahale yapma yetkisi bulunmayan şoförlerin yerine bu konuda uzmanlaşmış sağlık personelinin yer almasıyla, hastalara ekip olarak daha nitelikli bir acil sağlık hizmetinin verilmesi mümkün olabilmektedir'' dedi.

Türkiye'deki ambulans hizmetlerinin ''övünülecek'' düzeye ulaştığını söyleyen Uğurel, bu çalışmalara rağmen bazı basın yayın kuruluşlarında gerçekleri yansıtmayan, ambulansları tehlikeli araçlarmış, çalışan personeli de yetersizmiş gibi gösteren sansasyonel haberlere yer verildiğini, bunun özveriyle görev yapan acil sağlık çalışanlarının motivasyonunu ve vatandaşın da bu hizmete güvenini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Acil Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu da ambulans kullanabilmek için lise mezunu ve B sınıfı bir ehliyet sahibi kişilere, 32 saatlik ambulans sürüş teknikleri sertifika kursu verildiğini söyledi.
Ambulansların karıştığı kazaların en çok kontrolsüz kavşak geçişleri ve kırmızı ışık ihlallerinden kaynaklandığı bilgisini veren Sofuoğlu, bunların çoğunun maddi hasarlı kazalar olduğunu, 112 acil istasyon sayısı artmasına rağmen kaza oranlarında bir artış yaşanmadığını dile getirdi.

Sofuoğlu, İzmir'de geçen yıl 137 bin 432 acil vakaya ambulanslarla çıkış yapıldığını, 133 kaza meydana geldiğini, bunların 124'nün maddi hasarlı, 9'unun yaralamalı kaza olduğunu, 5'inde ambulansı acil tıp teknisyeninin, 4'ünde ise şoförlerin kullandığını, bu kazaların 6'sında hatanın karşı tarafta olduğunu sözlerine ekledi.
Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Başkanı Yaşar Gökbayrak, geçen yıl Türkiye genelinde 2 bin 456 kişinin ambulans sürüş teknikleri kursu aldığını, başarı oranının yüzde 20 olduğunu ve bu kursiyerlerin bu süre içinde herhangi bir kazaya karışmadığını bildirdi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4453 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim