• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Ambulans şoförleri "izinsiz" yargılanabilecek

Ambulans şoförleri "izinsiz" yargılanabilecek
Yargıtay, idaresindeki ambulansla bir hastayı hastaneye sevk ederken kazaya karışan ambulans şoförünün yargılanabilmesi için Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna göre izin alınmasına gerek olmadığına hükmetti

ANKARA  - Yargıtay Ceza Genel Kurulu, idaresindeki ambulansla bir hastayı hastaneye sevk ederken kazaya karışan ambulans şoförünün yargılanabilmesi için Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna göre izin alınmasına gerek olmadığına hükmetti.

Isparta'da bir sağlık ocağında çalışan ambulans şoförü, idaresindeki ambulansla bir hastayı hastaneye sevk ederken başka bir araçla çarpışarak bir kişinin yaralanmasına neden oldu. Olayda ambulans şoförünün birinci derece kusurlu olduğu belirlenerek, yaralının da şikayeti üzerine kamu davası açıldı.

Isparta 1. Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanan şoför hakkında taksirle yaralama suçundan ceza verildi, ceza adli para cezasına çevrildi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Daire'nin kararında, genel idare esaslarına göre hizmet yürüten herhangi bir bakanlığın, taşrada ya da merkez teşkilatında kadrolu şoför ya da hizmetli olarak çalışan kişinin, maddi ceza hukukuna göre kamu görevlisi sayılırken, araç kullanmak ya da temizlik yapıp evrak taşımak biçiminde tezahür eden hizmetlerinin, devletin asli hizmeti kapsamında kabul edilmemesi nedeniyle, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca soruşturma izni alınması gerekmediği sonucuna varıldı.

-Başsavcılık yargılama için "izin alınmalı" dedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Daire kararına itiraz etti. İtirazda, Sağlık Bakanlığının merkez ya da taşra teşkilatlarında görev yapan ambulans şoförlerince sunulan hasta nakil hizmetlerinin, devletin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler olduğunun açık olduğu savunuldu. İtirazda, bu nedenle sanığın görevi sebebiyle işlediği eyleminden dolayı yargılanabilmesi için 4483 sayılı Kanun hükümleri uyarınca ilgili merciden izin alınmasının zorunlu olduğu belirtildi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise kararında bir değişiklik yapılmasını gerektiren herhangi bir neden bulunmadığından, konunun Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca sonuca bağlanması için dosyayı Kurul'a gönderdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın itirazını reddetti ve ambulans şoförünün yargılanabilmesi için Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna göre izin alınmasına gerek olmadığına karar verdi.

Bu haber toplam 2298 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim