• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Amerika'da sağlık sigortası tartışması devam ediyor

Amerika'da sağlık sigortası tartışması devam ediyor
Amerika’da birçok kişinin sağlık sigortası işverenler tarafından yapılıyor. Ancak çok sayıda çalışanın sağlık sigortası yok. Sağlık sigortası olmayanların sayısı yaklaşık 50 milyon.

Amerika’da birçok kişinin sağlık sigortası işverenler tarafından yapılıyor. Ancak çok sayıda çalışanın sağlık sigortası yok. Bu kişiler, gelir düzeyleri yeterince düşük olmadığı için hükümetin Medicaid adı verilen, yoksullara sağladığı ücretsiz sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor. Ancak özel sağlık sigortası yaptırmaya da mali durumları elvermiyor. Amerika’da sağlık sigortası olmayanların sayısı yaklaşık 50 milyon. Amerika’nın Sesi, Washington yakınlarındaki Arlington’da sağlık sigortası olmayanlara ücretsiz sağlık hizmeti veren bir kliniği ziyaret etti.

25 yıl boyunca işvereni tarafından sigortalanan Wilber Smith kansere yakalandıktan kısa bir süre sonra işini ve dolayısıyla sağlık sigortasını kaybetmiş: ”Geçmişte hep sigortam olduğu için sigortasızlar beni ilgilendirmez, ‘neden yakınıp duruyorlar’ diye düşünürdüm.”

Smith sağlık sigortası yaptırmaya çalıştığını, ancak kanser olduğu için sigorta şirketlerinin kendisini reddettiğini söylüyor: ”Her sigorta şirketinden hayır yanıtı alıyorum. Şirketler hep ‘bize şimdi mi başvuruyorsunuz’ diye soruyor. Daha önce hep sigortam olduğu için ihtiyacım yoktu.”

Smith ücretsiz kanser tedavisi gördüğü Arlington’daki bu kliniği bulmuş. Özel fonlar tarafından desteklenen klinik, Arlington’da sigortası olmayan 20 bin kişinin yaklaşık bin 600‘üne hizmet veriyor. Bu hastaların çoğu kurayla belirleniyor.

Jody Kelly, ”Her ay tedavi görmek isteyen 150 kişi başvuruda bulunuyor. Bunların ancak 25‘ini kabul edebiliyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Kliniğin yöneticilerinden Jody Kelly hastalar başvurduğunda hastalıklarının çoktan ilerlediğini söylüyor: ”Hastasınız, tedavi olamıyorsunuz, bu yüzden hastalığınız daha da ilerliyor.”

Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz günlerde Başkan Obama’nın sağlık reformu yasasını onayladı. Böylelikle her Amerikan vatandaşının sigortalanması öngörülüyor. Ancak Pew Araştırma Merkezi’ne göre yasa, Amerikan toplumunun her kesimini tatmin etmeyecek. Merkez, Amerikalılar’ın ancak yarısının Anayasa Mahkemesi’nin kararını destekleyeceğini kaydediyor.

Muhafazakar eğilimli Heritage Vakfı’nda sağlık politikası uzmanı Ed Haislmaier, Amerikalılar’ın sağlık sigortası satın almaya zorlanmak istemediklerini söylüyor: ”Cumhuriyetçiler Obama’nın yasasına karşı çıkıyor çünkü yasanın kişisel özgürlükleri ihlal ettiğini savunuyorlar. Yasaya karşı çıkan Demokratlarsa zaten sigorta şirketlerini sevmiyor. Sevmedikleri şirketlerden sigorta satın almak zorunda kalmaktan hoşnut değiller.”

Ed Haislmaier herkesin işverenlerinin sunduğu sigorta seçeneğinin dışında da seçeneklere sahip olabileceği bir sistem istiyor. Bu sistemde zaten sigortası olanlar Wilber Smith gibi hastalansalar bile aynı sigortayı kullanmaya devam edecek: ”Sigortaya kesinlikle ihtiyacınız var. Hayatınızın en önemli parçalarından biri. Sigortalanmak için yardıma ihtiyacınız varsa yapabileceğiniz en iyi şey bu yardımı kabul etmektir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3948 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim