• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Amerika'dan soframıza!

Amerika'dan soframıza!
Avokado hem meyve hem tereyağı hem de mayonez yerine kullanılabilir. Diğer meyvelere göre yağ oranı fazladır ancak içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri kalbi korur. İşte avokado hakkında bilmedikleriniz!

Diğer meyvelere göre yağ oranı fazladır ancak içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri kalbi korur. İşte avokado hakkında bilmedikleriniz!

Avokado için meyve diye bahsederiz ancak yemeklere ve salatalara de eklenir. Üstelik kalori kaynağı, diğer meyvelerde olduğu gibi karbonhidrat değil içindeki yağdır. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmı kolaydır. Kandaki kolesterol seviyesini düşürücü bir etkiye sahiptir. Yapısında yaklaşık yüzde 1-2 protein yüzde 10-17 yağ, yüzde 1.5-2.0 şeker ve yüzde 80 su bulunur.

Şeklinden ve yeşil kabuğundan dolayı ‘perse meyvesi’ ismi takılan avokado, genelde Amerika, Meksika ve Şili’de yetiştirilmektedir. Türkiye’de bazı bölgelerde üretimi başladı ve farklı tatları sevenlerin sofralarında, sıklıkla da soslarla salatalarda yer alıyor.
Yaklaşık 500 kadar avokado çeşidi vardır, ancak çakıl kabuklu olanlar en çok bilinenler. Ayrıca sene boyunca rahatça bulunabilirler. Avokado tereyağımsı bir dokuda olup, fındık tadıyla zengin, soluk yeşilden altın yeşiline kadar farklı renklerde olup, meyvenin çeşidine göre değişmektedir. Avokado meyveleri değişik şekil, renk ve büyüklüktedir. Meyve iriliği 200-600 gram arasında değişir. Meyveler yuvarlak, oval veya armut şeklinde olabilir. Kabuk rengi hafif sarımtırak yeşilden koyu yeşile, kahverengi kestane renginden, erguvani siyaha kadar değişir. Kabuk yüzeyi düz veya pürüzlü olabilir.

Derin dondurucuda beş ay

Meyveyi ezin ya da püre haline getirin, limon suyu (2 avokado için 1 yemek kaşığı) ekleyin ve derin dondurucuda saklanabilecek kaplara koyun. Derin dondurucuda en fazla beş aya kadar saklayabilirsiniz.
Eğer sadece ezilmiş halde avokadoyu kullanıyorsanız, bu kremsi meyveyi diğer amaçlarınız için de kullanabilirsiniz. Sandviçlerinize ya da burgerlerinize mayonez yerine ekleyebilirsiniz. Ya da Brezilyalıların yaptığı gibi, dondurmanızın üzerine ekleyebilirsiniz!
Kalori içeren meyvelere kıyasla, avokadonun besin değeri yüksektir. Yaklaşık orta boy bir avokadonun beşte birinde beş gram tekli doymamış yağ asidi vardır. Tekli doymamış yağ asitleri kalp için koruyucudur.
Araştırmalar, avokado tüketimiyle kan yağlarının düzelmesinde olumlu etki ve kan şekeri kontrolünü sürdürmeye yardımcı sonuçlardan bahsediyor. Avakodo’nun yağ içeren bir meyve olması uzun süre tokluğa yardımcı olduğundan glisemik indekse dolayısıyla kilo vermeye de yardımcı olarak düşünülüyor.

Mutfakta avokado
Ezilmiş avokado bal cevizle karıştırılarak sandviçlerde kullanılabilir.
- Avakado ince ince doğranıp, tuz, kırmızı veya karabiber ekilir, limon sıkılır, karıştırılır. İçine arzuya göre biraz taze veya kuru soğan kıyılarak ilave edilir. Maydanoz ve domates ilavesiyle salata gibi yenebilir.
- Sarmısaklı yoğurtla karıştırılarak salata veya makarnaya sos olabilir.
- Avokadoları küp doğrayın. Soğan ve dereotunu ince ince kıyın. Közlenmiş biberi de kare kare doğrayın. Hepsini diğer malzemelerle karıştırarak servis yapabilirsiniz.
- Avokadoyu püre yapın, limon suyu, dereotu, labne peyniri, tuz, karabiberle iyice ezin. Daha sonra sade kraker ve somon fümeyle harika kanepeler hazırlayabilirsiniz.


Tereyağ veya mayonezin yerini alıyor

Eşit miktarda tereyağı ya da mayonezle karşılaştırıldığında,
Yağ Kalori
İki çorba kaşığı avokado 5-6 gram 50
İki çorba kaşığı tereyağı 25 -30 gram 200-250
İki çorba kaşığı mayonez 9-10 gram 90-100


Üstelik avakado meyve olduğundan, vitaminler, mineraller, ve diğer bitkisel steroller içerir. Folik asit, potasyum, C, E ve K vitaminleri, lifle birlikte oluşan bir besin kaynağıdır. Birbirinden değişik karotenler avokadolarda bulunur, bunlar, alfa karoten, beta karoten, zeaksantin ve lüteindir. Lütein, 60 yaş üstünde sıkça görülen görme kayıplarına sebep olan, yaşa bağlı beneklerin dejenere olma riskini azaltarak göz sağlığına faydalıdır.


Saklama koşulları
Olgunlaşmış ve kesilmemiş avokadoları buzdolabında en fazla üç güne kadar saklayabilirsiniz. Kesilmiş meyveyi saklayabilmek için, saklama kağıtlarına sıkıca sarın ve buzdolabına koyun. Ya da limon suyu sıkarak, saklama kabına koyarak, buzdolabına kaldırın. Avokadoları oda sıcaklığında saklamak ya da olgunlaşması için kahverengi bir kağıda sarmak gerekir. Olgunlaşmasını hızlandırmak için, paketin içerisine bir elma ya da muz ekleyin.


Avokado nasıl yenir?
Yıkadıktan sonra olgunlaşmış avokadoyu boylamasına ortadan ikiye kesin. Yarım olan iki parçayı boylu boyunca çevirin. Çekirdeğini çıkarmak için kaşık kullanın. Meyvenin kesilmiş kısmını aşağıya doğru çevirin ve bir bıçak yardımıyla ya da parmaklarınızla kabuğunu soyun.


Potasyuma dikkat
Böbrek hastalıkları olan, böbrek ilacı alan ya da pankreasının çalışmasında sıkıntılar yaşayan bireylerin, sınırlı düzeyde potasyum almaları gerekmektedir. Ama potasyum sorunu olmayanlar hatta sıcak havalarda ter kaybı nedeniyle potasyum ihtiyacının arttığı dönemlerde avakado iyi bir seçimdir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3060 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim