• BIST 9508.43
  • Altın 2491.482
  • Dolar 32.6
  • Euro 34.8095
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Anayasa Mahkemesi 'Tam Gün' mesaisinde, hastalar merak içinde

Anayasa Mahkemesi 'Tam Gün' mesaisinde, hastalar merak içinde
Hastaların tedavi olmak için muayenehaneye uğramasını önleyecek 'Tam Gün Yasası' Anayasa Mahkemesi'nce önümüzdeki günlerde karara bağlanacak.

Doktorlara 'ya hastane ya muayenehane' şartı getiren düzenlemenin iptali için CHP'nin açtığı davadan çıkacak karar en çok hastaları ilgilendiriyor. Vatandaşlar tedavinin önündeki 'muayenehane duvarı' ve 'bıçak parası'nın tamamen kalkmasını beklerken, üniversite hastanelerindeki hekimlerin ise 'özel ameliyat ve özel muayene ücretinin' devam etmesi amacıyla yasanın iptali için kulis çalışmalarını yoğunlaştırdıkları öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı'nın hekimlerin öğleye kadar hastanede, öğleden sonra muayenehanede çalışmasını önleyen Tam Gün Kanunu, sağlık hizmetlerini baştan sona değiştiriyor. Doktorlar yasayla hastane ya da muayenehane arasında tercih yapacak. Yasanın hükümleri kamu hastanelerindeki doktorlar için 1 Temmuz'da hayata geçiyor ve hekimlerin yüzde 90'ı muayenehanelerini kapattı. Hastalara sadece görev yaptıkları hastanelerde bakmayı tercih etti. Üniversite hastanelerindeki hekimler için yasanın hükümleri 1 Ocak 2011 yılında başlayacak.

Ancak Anamuhalefet partisinin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurudan çıkacak karar hayati önem taşıyor. Vatandaşların daha kolay sağlık hizmeti alabilmesinin önünü açan yasanın iptali hastaların üniversite hastanelerinde tedavilerinde karşılaştıkları zorlukların devamı anlamına geliyor.

"TAM GÜN İPTAL EDİLİRSE HASTALAR MAĞDUR OLUR"

Hekimlerin tam gün çalışmasının hastalar arasındaki eşitsizliğe son vereceğini söyleyen Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) Başkanı Yard. Doç. Dr. Yahya Deryal, Anayasa Mahkemesi'nin iptali durumunda tedavinin önündeki özel muayene ve bıçak parası gibi bürokrasinin devam edeceğini söyledi.

Cebinde parası olmayan vatandaşın da profesörden sağlık hizmeti almasının önünü açan düzenlemeye sol bir parti olarak CHP'nin karşı çıkmasını anlayamadığını belirten Deryal, "Öğretim üyelerinin muayenehanelerini kapatması, üniversite içindeki özel muayenehanelerin kaldırması ve öğretim üyesi farkının sona ermesini sağlayan yasa hastalar arasında eşitlik getiriyor. Parası olmayan hastanın bile bütün hastanelerde tedavi olmasının önünü açıyor. 1978 yılında CHP'nin sunduğu tam gün yasasıyla aynı zihniyette ve halkçı bir yasa. Buna niye karşı çıkıyor anlayabilmiş değilim." değerlendirmesi yapıyor.

Hasta Hakları Derneği olarak yasanın iptal edilmesini istemediklerini dile getiren Deryal, doktorların tam zamanlı çalışmasının hastalara daha hızlı hizmet ulaştırmasının sosyal devlet ilkesi açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.

VATANDAŞLAR DÜZENLEMEYİ SAVUNUYOR

Diyabet hastası oğlunu tedavi ettirmek için üniversite hastanesine gittiğinde doçent ve profesörlere ulaşamadığını dile getiren Mustafa Taş da düzenlemenin hayata geçmesini dört gözle bekleyenlerden.

Taş, yasanın gerekliliğini şu sözlerle özetledi: "Üniversiteye gittiğimde hiçbir zaman profesör hastanla ilgilenmiyor. Ya uzman ya asistan ilgileniyor. Doçent ya da profesörle muhatap olman için para vermen lazım. Cebimde para olmadığından çocuğumu profesöre gösteremiyorum. Oğlumu daha iyi tedavi ettirmek için hocalara muayene ettirmem lazım. Bu yasayla öğretim üyesi farkı kalkacağı için Anayasa Mahkemesi'nin iptal etmeyeceğini düşünüyorum."

TAM GÜN NELER GETİRİYOR?

- Sağlık personelinin üzerindeki iş yükü dengeli hale gelecek.

- Hekimler ile hastaları arasında doğrudan para ilişkisi ortadan kalkacak.

- Üniversite hastanelerine daha rahat gidilebilecek, öğretim üyesi farkı kalkacak.

- Hastaların sağlık hizmetine erişimi kolaylaşacak.

- Devlet ve üniversite hastanelerinde hastaların bekleme süreleri azalacak.

- Muayenehanecilik yerine doktorun mesai saatleri sonrasında çalışmasına fırsat verilecek.

- Muayenehaneye başvurma gereği tamamen ortadan kalkacak.

- Hekimlerin mali özlük haklarını daha iyi hale getirmek için maaşlarına çalışmalarından bağımsız olarak sabit bir ek katkı yapılacak ve bu ücret emekli maaşlarına da yansıyacak. Buna göre pratisyen hekimlerin maaşları yüzde 43, uzman hekimlerin maaşları yüzde 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları yüzde 80 oranında artacak.

- Hekimlerin raporlu ve izinli olduğu dönemlerde ki ek ödeme kayıpları telafi edilecek.

- Nöbet tutan tüm personelin nöbet ücretleri ciddi oranda artırılacak. İcap nöbetlerine de ilk defa nöbet ücreti getirilecek.

- Hekimlere, mesleki hataları için zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası getirilecek. Bu sayede hekimler problemli ve riskli vakalarla alakalı tazminatlar konusunda mali güvenceye kavuşacak.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5819 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim