• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

'Anestezi hatası'na 1 yıl 8'er ay hapis

'Anestezi hatası'na 1 yıl 8'er ay hapis
"Taksirle ölüme neden olma" suçundan yargılanan anestezi uzmanı ve anestezi teknikeri 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı

Konya'da bir babanın, anestezi hatası nedeniyle sakat kaldığı öne sürülen ve 9 yaşında hayatını kaybeden kızı için 12 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesi sonuçlandı. Baba Muammer Öz "Kızım ve biz çok büyük acılar çektik ama onun bu hale gelmesine sebep olanların aldığı ceza 30 bin lira. Kızımın ceza bedeli bu olmamalıydı" dedi.

Hayatını kaybeden Sevgi Öz'ün babası Muammer Öz, evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2002 yılında ayağı aksadığı için hastaneye götürdükleri 2 yaşındaki kızlarının "kalça çıkığı" teşhisiyle alındığı ameliyatta "anestezi hatası" yüzünden sakat kaldığını öne sürdü.

7 yıl bitkisel hayatta yaşayan kızının 2009 yılında vefat ettiğini belirten Öz, hukuk mücadelesinin 2002 yılından bu yana devam ettiğini anlattı.

Öz "Konya 3. Ağır ceza mahkemesinde görülen davada Yüksek Sağlık Şurası bilirkişi olarak 8'de 3 anestezi hatası, 8'de 5 diğer sebepler diyerek mahkemeye dosyayı gönderdi. Mahkeme bu doğrultuda karar vererek Anestezi Uzmanı Rahime O'ya 6 ay, Anestezi Teknikeri İlyas D'ye 3 ay hapis cezası verdi. Ameliyatı gerçekleştiren doktora da 10 ay hapis cezası verildi. Fakat yargılama 7 yıl 8 ay sürdüğünden dolayı zaman aşımına uğradı" dedi.

Davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürdüğü sırada kızının hayatını kaybettiğini, sonrasında bir savcının açtığı kamu davasıyla Türkiye'de "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla yeniden bir yargılama süreci başladığını ifade eden Baba Öz, davanın Konya 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldüğünü kaydetti.

Bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin davanın Türkiye'de devam etmesini gerekçe göstererek ret kararı verdiğini belirten Muammer Öz "Dosya önce Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Buradan gelen raporda ölümün ameliyatta gelişen olaylardan kaynaklandığı belirtiliyordu. 2014 yılına kadar bu süreç devam etti. Yüksek Sağlık Şurası, aynı konuyu yeniden inceledi ve daha önceki kararın tam tersi bir karar verdi. Yani ölümün ameliyatla bağlantı olmadığını belirtti. Dava karara bağlandı. Ameliyatı yapan doktor beraat kararı aldı. Anestezi Uzmanı Rahime O. ve Anestezi Teknikeri İlyas D. ise 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 1 yıl 8'er ay hapis cezası aldı. Bu cezalar sabıkaları olmadığı için Rahime O. için 18 bin 150, İlyas D. için de 12 bin 100 lira paraya çevrildi" diye konuştu.

Bu cezanın kendilerini ve kamuoyunu tatmin etmediğini dile getiren Öz, şunları söyledi:

"Kesinlikle caydırıcı özelliği yoktur. Daha önceki mahkemenin verdiği karar zaman aşımına uğramamış olsa şu anda birebir uygulanırdı. Sonuçta başka Sevgi'ler başka aileler mağdur olmazdı. Verilen cezanın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Yüksek Sağlık Şurası hakkında da suç duyurusunda bulundum. Sonuçta 12 yıl sürdürdüğüm dava maalesef yine para cezasıyla sonuçlandı. AİHM'ye gitmeyi düşünüyorum. Türkiye'de yargı süreci çok hantal bir yapıdadır. Geç gelen adalet adalet değildir. Kızım ve biz çok büyük acılar çektik ama onun bu hale gelmesine sebep olanların aldığı ceza 30 bin lira. Kızımın ceza bedeli bu olmamalıydı."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6088 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim