• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Anlatırken gözleri doldu: Başını okşadığım çocuk birkaç dakika sonra açlıktan hayatını kaybetti

Anlatırken gözleri doldu: Başını okşadığım çocuk birkaç dakika sonra açlıktan hayatını kaybetti
Açlığın ve susuzluğun pençesinde bulunan Somali’deki durumu yerinde gören Başbakan Erdoğan, yardım edilmesini istediği bir çocuğun yolda yaşamını yitirdiğini söyledi.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Köşkünde Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed tarafından kabul edildi. Erdoğan ve Ahmed, yaklaşık 2.5 saat süren kabulün ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan konuşmasında, Türkiye’deki yardım kampanyalarıyla ilgili eleştirilere cevap verdi:

DARFUR’DAN DAHA KÖTÜ

“Biliyorum ki Somali bugün son 60 yılın en sıkıntılı günlerini,aylarını, belki de yıllarını geçiriyor. Kuraklık ve kıtlık tehdidiyle karşı karşıya... Gördüğümüz kadarıyla ortada bugüne kadar görmediğim bir felaket tablosu var. Darfur kamplarını da dolaşmıştım. Şöyle bir karşılaştırdığım zaman buranın çok daha büyük bir felaketle iç içe olduğunu gördüm. Özellikle insanlar bir sağlık tehdidi ile karşı karşıya. Tabii her iki kampta da özellikle yavruların, çocukların o halini görmek insan olarak bizi üzüyor.”

BU BİR İNSANLIK SORUNU

“Sesinizi daha yakından işitmek için buradayız. Bakan, milletvekili arkadaşlarım, işadamlarımız işkadınlarımız, sanatçılarımız, sivil toplum kuruluşlarımızla buradayız. Bu ziyaret vesilesiyle buradaki durumu dünyaya duyurmak istiyoruz. Aslında bu Türkiye’nin bir sorunu değil. Bu bir insanlık sorunudur. Fakat biz Türkiye olarak, kimse yokmuş gibi davranmak suretiyle buradayız.”

ÜLKEME SESLENİYORUM

Somali’den yüreklerin kan ağladığı bu topraklardan tek tek bütün insanlara, tek tek bütün vicdanlara seslenmek istiyorum. Dünyanın geri kalan alanlarındaki annelere, babalara seslenmek istiyorum. Lütfen parklarda neşe içinde güle oynayarak geçiren çocuklarınızın hakkının buradaki çocuklar için de geçerli olduğunu unutmayın. Buradan ülkeme de sesleniyorum. Bazı kuru dedikodular var. Yani ’Türkiye’de açlar, sefiller varken Somali’de ne iş var?’ gibi yaklaşımlar ortaya koyanlar var. Onlara tavsiye ederim. Gelip şöyle bir Somali’yi bir gezsinler bakalım.”

Çadır yerine konut yapılacak

Toplantıda Somali’de yapılması planlanan projelerden de bahseden Erdoğan 400 yataklı, kullanılmayan bir hastanenin restore edileceini, su kuyuları açılacağını, jeneratörler yerleştirilerek enerji sıkıntısının minimuma indirileceğini belirtti. Başbakan ayrıca çadır kentlerde yaşayan TOKİ’nin Somalililer için konut ve okul inşaasına başlayacağını da sözlerine ekledi.

‘Kurtarın’ dediği çocuk yolda öldü

Açlığın ve susuzluğun pençesinde bulunan Somali’deki durumu yerinde gören Başbakan Erdoğan, yardım edilmesini istediği bir çocuğun yolda yaşamını yitirdiğini söyledi: “Kamptaki yavruların gıdasızlık ve susuzluktan ne hale geldiğini bizzat gördük. Hastaneye yetiştirmeleri için arkadaşlardan ricada bulunduk. O yavrulardan bir tanesi de yolda vefat etti. Somali’de annelerin babaların yürekleri yangın yeri. Bu yangını söndürmek aslında mümkün.”

Bu haber toplam 1729 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim