• BIST 9693.46
  • Altın 2508.912
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7586
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Anne ve cenini öldüren teste 6 yıl istendi

Anne ve cenini öldüren teste 6 yıl istendi
4 aylık hamile Feride Sağır'ın bebeğine down sendromu testi yapıldı. Amniyosentez testinde birçok kez iğne batırıldığı için anne ve bebeğin öldüğü iddia edildi. 6 doktora dava açıldı.

İstanbul'da 4 aylık hamile anne 30 yaşındaki Feride Sağır'ın karnındaki bebeğin down sendromlu olmasından şüphelenen doktorların isteği üzerine yapılan "amniyosentez" testinde, hata sonucu birden fazla iğne batırılmasıyla hem anne hem de karnındaki bebek öldü. 5 doktor hakkında "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, 15 Eylül 2011'de yapılan testin ardından gelişen olaylarda eşini ve bebeğini kaybeden Murat Sağır, sorumluların cezalandırılması isteğiyle savcılığa şikayette bulundu. Sağır dilekçesinde, 19 Ağustos 2011'de hiçbir rahatsızlığı bulunmayan eşi ile birlikte yürüyerek hastaneye geldiklerini, hastanede bebekte down sendromu olabileceği şüphesiyle doktor Nur Çetinkaya'nın eşinin karnından sıvı almaya çalıştığını söyledi. Doktorun 9 santim boyundaki şırıngayı 5-6 defa batırması nedeniyle eşinin acıyla bağırdığını ifade eden Sağır, ertesi gün kendisine şırınganın kısa geldiğini, 11 santim boyunda bir başka şırınga almasını söylediklerini, daha sonra aldığı bu şırınga ile tek seferde gereken sıvıyı aldıklarını ifade etti.

RAPOR HAZIRLANDI

Olayın ardından eşini gece eve gönderdiklerini belirten Murat Sağır, ertesi gün yeniden rahatsızlanan eşini aynı hastaneye götürdüğünü, burada bebeğin kalbinin durduğunu ancak hafta sonu olması nedeniyle doktor bulunmadığını bu nedenle pazartesi gününe kadar beklemek üzere hastaneye yatması gerektiğini söylediklerini ifade etti. Murat Sağır odaya alınan eşine suni sancı verdiklerini, bu sırada "Beni kurtaran yok mu ben burada ölüyorum" diye feryat ettiğini, refakatçi bulmak için hastaneden ayrıldığında da eşinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Şikâyet üzerine olayla ilgili olarak soruşturma başlatan savcılığın talebi üzerine ön inceleme yapan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, test için tek iğne girişinin ideal olduğu ancak müdahaleyi yapan görevlilerin bu konuda bir raporlarının bulunmaması nedeniyle kaç kez iğne girişinin bulunduğunun tespit edilemediği ifade edildi.

EN FAZLA 2 DENEME

Yine raporda en fazla iki girişimin yapılmasından 3-7 gün sonra yeniden deneme yapılabileceği ancak ertesi gün işlemin yeniden tekrarlandığı belirtildi. Raporda ayrıca bebeğin öldüğünün anlaşılması üzerine hemen bedenden alınması için işlem başlatılmasının gerekli olduğunu ancak buna da zamanında başlanmadığının anlaşıldığı kaydedildi. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanan raporda "Kişinin ölümünün amniosentez sonrası gelişen sepsis ve komplikasyonları sonucu meydana geldiği" belirtildi. Bunun üzerine soruşturmayı tamamlayan savcılık Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli doktorlar Ahmet Kılıçkaya, Veli Mihmanlı, Hamdi Ekrem Özakın, Fatma Nur Çetinkaya, ve Aydın Kılınç hakkında TCK'nın 85/1 maddesi gereğince "taksirle ölüme neden olmak" suçundan dava açtı. 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istenen doktorlar, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından idari soruşturma başlatıldı ve adı geçen doktorlar hakkında soruşturma izni verildi. Doktorlar her ne kadar soruşturma izni verilmesine itiraz etse de bu itiraz Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Orhan Yurtsever

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2777 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim