• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

"Anneler Bebeklerini Severek Emzirsin"

"Anneler Bebeklerini Severek Emzirsin"
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yağcı 'Annenin severek emzirmesi demek çocuğuyla bir muhabbet iletişim kurması demektir.' dedi.

ORHAN GÜNGÖR / CEMİL KARİP - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, annenin bebeğiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolunun emzirme olduğunu belirterek, "Annenin severek emzirmesi demek çocuğuyla bir muhabbet iletişim kurması demektir. Bebek bu iletişimden son derece etkilenir" dedi.

Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emziren annenin bebekle temas kurmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Annenin bebekle konuşur gibi olması gerektiğine dikkati çeken Yağcı, "Bebek 9 ay boyunca içeride annesinin kokusunu ve kalp sesini beynine kaydederek yaşar, doğduktan sonra içerideki o kokuyu ve kalp sesini arar. İyi göremediği ve duyamadığı için emzirirken hem o kokuyu duyar hem kalp sesini duyar ve kendini anne karnındaki güvende hisseder" diye konuştu.

Yağcı, anne sütünün bir hazine olduğunu, bunun değerinin çok iyi bilinmediğini belirten Yağcı, şöyle konuştu:

"Anne sütü dünya var olduğundan beri insanoğlunun bilinen tarihi 200 bin yıldan bu yana dünyada hiçbir zaman değerini kaybetmedi. Aksine 200 bin yıldır içinde fark edilmeyen bazı yeni yeni maddelerin insanoğlu için ne kadar önemli olduğu iki binli yıllarda da saptanmaya başladı. Annelere bebeğin sadece kilosu ve boyu ile ilgilenmeyip, anne sütünün bebeğin büyümesi dışında gelişecek olan beyin, kalp, karaciğer, böbrek ve daha da önemlisi bağışıklık sistemi gibi sistemlerinin gelişebilmesi büyüyebilmesi ve kalkınabilmesi için anne sütünün içerisinde çok özel maddeler olduğunu bilmelerini isteriz. O nedenle çocuğum '50 gram 100-200 gram eksik aldı' diye anne sütünden vazgeçmesinler. Anne sütüyle ilgili yanlışları varsa onları hekimler veya ebe hemşirelerden öğrenip düzeltebilirler."

Bebeklerin severek emzirilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Yağcı, "Annenin severek emzirmesi demek çocuğuyla bir muhabbet iletişim kurması demektir. Bebek bu iletişimden son derece etkilenir. Biraz burada bizim eksikliklerimiz noksanlıklarımız var gibi. Onları düzeltmeye anne sütünü tanıtmaya çalışıyoruz. Özetle Dünya Sağlık Örgütü'nün dediği gibi ilk 6 ay sadece anne sütü verilsin. Altıncı aydan sonra ek gıdalarla birlikte anne sütü azaltılıp kesilmesin. Ek gıdaların hepsini birden vermeye çalışırsak süte yer kalmaz ve süt kesilir. Anneler 6-24 ay arasında yani en az iki yıl anne sütüne devam etsinler" ifadelerini kullandı.

"Gereksiz antibiyotikler çocuğun bağışıklık sistemini tetikliyor"

Emziren annelerin beslenme ve kullandığı ilaçlara da dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Yağcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Anne sütü alırken bebeğin bağırsağında anneden normal doğumla geçmiş olan faydalı bakterilerin ölümüne neden olabilen bazı maddelerle karşılaşmasını istemiyoruz. Onların başında antibiyotikler geliyor. Antibiyotik gereksiz kullanıldıysa çocuğun sindirim sisteminden geçerken bağırsaklarında yaşamakta olan ve çocuğun sağlığı için hizmet eden birçok faydalı bizim probiyotik dediğimiz bakterileri boş yere öldürüyor. İşte onların öldürülmesi çocuğun bağışıklık sistemini gelişim basamaklarında yetersizlikler yaratıyor ve çocuğa ileriye yönelik bazı hastalıklar için risk yaratıyor. 'Nedir onlar?' Şişmanlık, birtakım tedavisi olmayan başta şeker hastalığı, kanser gibi veya tedavisi güç olan hastalıklar için zemin hazırlıyor." - Ağrı

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3017 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim