• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Antibiyotiğe direnç 'saatli bomba' gibi

Antibiyotiğe direnç 'saatli bomba' gibi
İngiltereli bilim adamı antibiyotiğe direnç gösteren bakteriye karşı uyarıyor.

İngiltere Sağlık Bakanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Dame Sally Davies, ilaç dirençli enfeksiyonların artışının, küresel ısınma tehdidiyle yarışır hale geldiğini ileri sürdü. Davies, enfeksiyonlara mevcut ilaçların mukavemet gösterememesi sebebiyle, 20 yıl içindeki rutin ameliyatların bile ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu. İngiliz Profesör bu durumu 'saatli bombaya' benzeterek, önlem alınmadığı takdirde ameliyat koşullarının, 19. yüzyıldaki seviyeye gerileyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Sally Davies, enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili yayımlanan yıllık raporunda, bakterilerin mevcut ilaçlara direnç gösterir hale geldiğini ve bu ilaçların yerine kullanılabilecek çok az antibiyotik olduğuna dikkat çekti. Antibiyotiklere direnç sorununu 'saatli bombaya' benzeten Davies, önümüzdeki 20 yıl içindeki rutin ameliyatların bile ölümcül şekilde sonuçlanabileceğinin altını çizdi.

İngiliz Profesör, Antibiyotiklere direnç sorununun küresel ısınma tehdidinden çok daha tehlikeli olduğuna vurgu yaparak, "Gelişmeler bize küresel ısınmayı dahi göremeyeceğimizi gösteriyor. Antibiyotiklerin enfeksiyonlara direnç gösterememesi sebebiyle, 20 yıl içinde basit ameliyatlarda dahi birçok insan hayatını kaybedebilir." uyarısında bulundu.

Karlı olmaması sebebiyle son 25 yıldır yeni tür antibiyotikler üretilmediğine ve ilaç şirketlerinin bu yönde teşvik edilmediğine dikkat çeken Davies, "Yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik rahatsızlığı olan hastalarda, ilgili ilaçlar her gün kullanılmaktadır. Ancak antibiyotiklerin bağışıklık sisteminde direnç oluşturması sebebiyle kullanım süreleri kısıtlıdır." diye açıklamada bulundu.

Belsoğukluğu (gonorrhoea) hastalığının tedavisinde kullanılabilecek sadece tek bir antibiyotiğin kaldığının altını çizen İngiliz profesör, tüberküloz hastalığında ilaç direncinin büyük bir problem haline geldiğini belirtti.

Aberdeen Üniversitesi'nden mikrobiyolog Prof. Hugh Pennington da aynı tehlikeye dikkat çekerek, "İlaç direnci çok çok ciddi bir problem. Bu konuya çok daha fazla önem göstermeliyiz." şeklinde konuştu.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gerekli önlemler alınmadığı takdirde dünyanın "post-antibiyotik" döneme doğru ilerlediği ve birçok yaygın enfeksiyonun ilaç tedavisinin mümkün olamayacağı uyarısında bulunuyor. G8'in dönem başkanlığını yürüten İngiltere'nin de bu konuyu zirvenin gündemine taşıyacağı bildiriliyor.

Bu haber toplam 2360 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim