• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Antibiyotik direnci ölüm riskini artırıyor

Antibiyotik direnci ölüm riskini artırıyor
Antibiyotiklerin doğru zamanda ve uygun dozajda kullanılmaması ya da gereksiz tüketilmesi, vücudun o mikroba direnç kazanmasını sağlayarak tedavi başarısını azaltıyor, ölüm riskini artırıyor.

Bakterilerin neden olduğu birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin doğru zamanda ve uygun dozajda kullanılmaması ya da gereksiz tüketilmesi, vücudun o mikroba direnç kazanmasını sağlayarak tedavi başarısını azaltıyor, ölüm riskini artırıyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akılcı ilaç kullanımının, kişilerin hastalığına ve kişisel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, en düşük maliyetle kolayca sağlanması olduğunu belirtti.

Özellikle bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin gereksiz tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Ünal, "İnsan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlar olan antibiyotikler, direnç gelişimi ve tedavi etkinliğinin azalması nedeniyle akılcı ilaç kullanımındaki en önemli ilaç grubudur" dedi.

Kelime anlamı ile "yaşama karşı" anlamına gelen antibiyotiğin bakterilerin çoğalmasını önlediğini veya öldürdüğünü ifade eden Ünal, şöyle devam etti:

"Antibiyotik dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmaktadır. Ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Antibiyotik kullanımı, insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine, bu da çoğu kez antibiyotik dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına ve ishal gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir."

-"Tedavi edilebilen enfeksiyonlar, ölümcül olacak" iddiası

Ünal, ABD'de her yıl 2 milyondan fazla kişinin dirençli bakterilerle enfekte olduğunu ve bu hastaların en az 23 bininin yaşamını yitirdiğini anlatarak "George Washington Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lance Price, 'halk sağlığı açısından bugüne dek karşılaşılan en ağır tehditlerden biriyle karşı karşıya olunduğunu ve eskiden tedavi edilebilen enfeksiyonlardan insanların ölebileceği bir döneme girildiğini' belirtti" diye konuştu.

-"Erken çocuklukta antibiyotik kullanımı, diyabet riskini yükseltiyor"

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin de çocukluk döneminde kullanılan antibiyotiklerin şeker hastalığı riskini artırdığını söyledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5014 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim