• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Antibiyotiklerin nezleye iyi geldiği efsanesi sürüyor

Antibiyotiklerin nezleye iyi geldiği efsanesi sürüyor
İngiltere'de yapılan bir sağlık araştırması insanların dörtte birinin hala, çoğu nezle ve öksürük türlerinin antibiyotikle tedavi edilebileceği efsanesine inandığını ortaya koydu.

Sağlık Koruma Dairesi'nce İngiltere'de 1800 kişi üzerinde yapılan yoklama sırasında ayrıca, her 10 kişiden birinin de bitmemiş antibiyotikleri sakladığı ve birçok kişinin, bir başka kez hasta olduğunda, doktora gitmeksizin bunu kullandığı saptandı.

Yoklamaya katılanlardan bir önceki yıl reçeteyle antibiyotik almış 500 kişi içinden yüzde 11'i, artan antibiyotikleri atmadıklarını söyledi; yüzde 6'sı da ileride yeniden bir enfeksiyona yakalanırlarsa bu ilaçları kulanabileceklerini belirttiler.

Sağlık Koruma Dairesi'nin Temel Sağlık Hizmetleri başkanı Dr. Cliodna McNulty, "Antibiyotiklerin öksürüklere, nezle ve gribe iyi gelmediği yolunda yıllardır kamuoyunda yaptığımız kampanyalara rağmen, araştırmalarımızın sonuçları eski efsanelerin sürdüğünü gösteriyor. İnsanların öksürüğe, nezle ve gribe yakalandıkları, boğaz ağrısı çektikleri zaman kendilerini çok kötü hissettiklerini biliyoruz; ama bu hastaların çoğunluğunda söz konusu belirtiler tatsız olmakla birlikte kısa süreli olur." dedi.

Avrupa Antibiyotik Bilinçliliği günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. McNulty, "Çoğu insan, eczaneden alabileceği reçetesiz ilaçlarla bu tür hastalıkları kendi başlarına tedavi edebilir." dedi.

Dr. McNulty, eldeki sayılar düşük görünmekle birlikte her yıl insanların yüzde 30'unun antibiyotik kullandığı düşünülürse, sonuçta bunun yüksek bir sayı anlamına geleceğini kaydetti ve "Eldeki veriler, ne kadar çok antibiyotik kullanırsanız, bu ilaçlara direnç geliştirme olasılığınızın o ölçüde arttiğini gösteriyor. Antibiyotikle bağlantılı ishale yakalanma ihtimaliniz de artıyor."

Bir bağışıklık ve enfeksiyon uzmanı da, antibiyotiklerin yanlış kullanımının ve ilaç şirketlerinin yeni ilaçlar üretmemesinin, tedavi edilemeyen enfeksiyonların artmasına yol açabileceğini belirtti.

Avrupa Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezi, antimikrobik direncin, AB içinde yaşanan en ciddi kamu sağlığı sorunlarından biri olduğunu ve bunun en az 1,5 milyar euroya mal olabileceğini kaydetti.

Yetkililer, sağlık uzmanlarının da, antibiyotiklerin hiç etki yapmayacağı ya da az yarar sağlayacağı durumlarda hastalardan gelen antibiyotik taleplerine direnmeleri istediler.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2303 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim