• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Antidepresan mı psikoterapi mi?

Antidepresan mı psikoterapi mi?
Depresyonun ilaçla mı yoksa psikoterapi ile mi tedavi edilmesi gerektiği, uzmanlar arasında tartışmalara yol açıyor. Ancak ABD'li araştırmacılar, beyin taraması ile buna karar verilebileceğini öne sürüyor.

Emory Üniversitesi'ndeki araştırmacı doktorlar, beynin insular korteks olarak adlandırılan bölgesinde yapılan bir taramanın depresyondaki bir hastaya psikoterapi mi yoksa antidepresanların mı iyi geleceğini saptamada belirleyici olacağını ileri sürüyor. Kulağın hemen üstünde bulunan bu bölge, duygu yöneten bölgelerden biri olarak biliniyor.

Deutsche Welle Türkçe'de yayımlanan habere göre, insular korteksi aşırı düzeyde glikoz tüketenlerde psikoterapinin daha çok faydası oluyor. Beynin bu bölgesinin daha pasif olduğu ve bu nedenle daha az glikoz tüketen depresyon hastalarında ise antidepresanların daha etkili olduğunu öne sürüyorlar. Araştırmayı yürüten ekipten Doktor Helen Mayberg ''Eğer elde ettiğimiz sonuçlar başka testlerle de doğrulanırsa, o zaman depresyonda bir tedavi yöntemi seçmek adına ilk objektif tespit olacak'' ifadelerini kullanıyor.

Araştırmaya eleştirel yaklaşım

Ancak Bonn Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nden Doktor Wolfgang Maier bu araştırmaya dair şunları kaydediyor: "İlginç bir yaklaşım veya tez olarak görülebilir ancak bu araştırmayı, henüz şüphe götürmez kanıtlara dayanan bir araştırma gibi ciddiye almamak gerekir. Zira bu, çok ufak çaplı bir araştırma."

Araştırmacılar 67 hasta üzerinde inceleme yaptı. Ancak elde edilen sonuçlar, bu hastalardan sadece 38’inin verilerine dayanıyor. Zira diğerleri net sonuçlar aktaramadığı için araştırma dışı bırakıldı.

Emory Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, birisi antidepresanlarla diğeri de psikoterapi ile tedavi edilen, iki tür depresyon olduğu olasılığından yola çıkıyor. Ancak Alman Doktor Maier, bu araştırmayı tehlikeli buluyor. Maier, "Klinik anlayışta en iyi tedavi yöntemi, hem ilaç hem de psikoterapinin uygulandığı kombinasyon tedavisidir. Çünkü bu kombinasyon tedavisi, her iki yöntemin de münferit olarak uygulanmasından çok daha etkili sonuçlar veriyor" şeklinde konuşuyor.

0,,17053407_401,00.jpg

En iyi depresyon tedavi yöntemi

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8002 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim